ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Ο στόχος και οι περισπασμοί της καθημερινότητας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ο στόχος και οι περισπασμοί της καθημερινότητας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Μαζεύω εκτιμήσεις, από δεξιά και αριστερά, και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι με την πιο αυστηρή και λιγότερο γενναιόδωρη εκτίμηση η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλους τέσσερις μήνες. Εννοώ τέσσερις μήνες μέλιτος, στη διάρκεια των οποίων θα μπορεί να κάνει πράγματα σχετικώς ανενόχλητη. Οι ίδιοι, μην αμφιβάλλετε, το ξέρουν καλά. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επίγνωση του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος και το αξιοποίησε χωρίς χρονοτριβή.

Επειτα από τρεις μήνες, όμως, αρχίζουν να σημειώνονται και κρούσματα δυσλειτουργίας. Δεν είναι ότι ο κινητήρας παρουσιάζει απώλεια στήριξης –γιατί ο ρυθμός δουλειάς εξακολουθεί να είναι ο ίδιος–, αλλά μάλλον ότι ικανό μέρος της κυβερνητικής δραστηριότητας αναλώνεται στα επιμέρους και στα πρακτικά που προκύπτουν καθημερινά.

  • Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνον η σύγχυση (π.χ., τα περί περαίωσης), αλλά κυρίως ότι έτσι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τον στόχο της·
  • και ο στόχος αυτός δεν είναι μόνο η καλή διαχείριση από μέρα σε μέρα, είναι πρωτίστως να δρομολογηθούν αλλαγές στο σύστημα, που θα ξεκολλήσουν τη χώρα από το τέλμα του λαϊκισμού.
  • Τουλάχιστον, αυτή είναι η αντίληψη του πρωθυπουργού για τον στόχο της κυβέρνησής του.

Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται περιστατικά αρρυθμίας, ασυνεννοησίας ή και απλής ανοησίας. Είναι το αποτέλεσμα της επαφής του οιουδήποτε σχεδίου μάχης με την πραγματικότητα, και πάντα θα συμβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι απαραίτητη η διόρθωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ