Σταύρος Κωνσταντάς: Η Εθνική Ασφαλιστική σύντομα μία από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης

«Θέλουμε η Εθνική Ασφαλιστική στο τέλος της 10ετίας να είναι μια διαφορετική μεν, αλλά ισχυρότερη, εκσυγχρονισμένη και ευημερούσα εταιρεία δε.  Στόχος μας να καταστήσουμε την Εθνική Ασφαλιστική ως μια από τις ισχυρότερες ασφαλιστικές εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Θα κινηθούμε πρώτοι μπροστά, δημιουργούμε νέα προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζουμε και επενδύουμε στο agency».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σταύρος Κωνσταντάς στην εκδήλωση βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου που πραγματοποιήθηκε  στο Golf της Γλυφάδας.

Ο κ. Κωνσταντάς εμφανίσθηκε αισιόδοξος παρά τους «αβέβαιους καιρούς» που διανύουμε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, της ασφαλιστικής αγοράς και της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Το ποτήρι είναι γεμάτο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «είναι το πρώτο συνέδριο μετά την αλλαγή μετοχικής ηγεσίας, μια αλλαγή που έχει την ευκαιρία αλλά και την αποστολή να είναι δομική, να εκσυγχρονίσει, να φέρει εντός μας ο,τι καλύτερο ώστε μαζί με τους ανθρώπους μας να συναντήσουμε το μέλλον μας. Και όχι μόνο να το συναντήσουμε αλλά και να ηγηθούμε».

«Σε αυτή τη νέα ιστορική σελίδα μας, οι άνθρωποι των πωλήσεων καλούνται να γίνουν μέρος της συνολικής προσπάθειας, να οπλιστουν με τα καλύτερα της εταιρείας και να μας οδηγήσουν στην κορυφή. Όπως και να μετράει κανείς την κορυφή. Είτε με τον συνολικό όγκο παραγωγής ασφαλίστρων, είτε με τα συνολικά κέρδη, είτε με τους δείκτες οικονομικής ευρωστίας και φερεγγυότητας. Σε κάθε μια από αυτές τις κορυφές, οι άνθρωποι μας οδηγούν. Αυτοί που θέτουν υψηλούς στόχους, αυτοί που τολμούν, αυτοί που επιτυγχάνουν», πρόσθεσε.

Εξήγησε βέβαια ότι «διανύουμε αβέβαιους καιρούς, δεν περιμένετε από μένα να σας πω ότι η εποχές είναι πρωτοφανείς: πόλεμος στην Ευρώπη, απειλή για διεύρυνση του πολέμου, παγκόσμια κρίση στη δημόσια υγεία, κλιματική αλλαγή, μαζική μετανάστευση, άνοδος του φαινομένου της παραπληροφόρησης, κρίση διαρκείας στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Και συνέχισε: «Η εμφάνιση νέων κινδύνων εξαιτίας φυσικών καταστροφών από την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και οι απειλές που δέχονται οι επιχειρήσεις από κακόβουλες ενέργειες στον κυβερνοχώρο, όλα αυτά και μαζί με άλλα, θα αποτελέσουν παράγοντες ανάπτυξης νέων, έξυπνων και καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων».

«Και εδώ μπαίνουμε εμείς, που προσφέρουμε, που εγγυόμαστε σε αυτή τη χαραμάδα του χρόνου, το αγαθό της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Με αξιοπιστία, με ιστορική ευθύνη και διαδρομή. Με γνώση των δυσκολιών όπως έχει πολύ καθαρά αποδείξει η πορεία των 130 και πλέον χρόνων μας. Και άλλοτε περάσαμε πόλεμο, διεθνείς ανακατατάξεις, χρεοκοπίες, κοινωνικά φαινόμενα που κλόνιζαν συθέμελα τον πλανήτη. Προσαρμοστήκαμε όμως. Διαβάσαμε σωστά την εποχή μας».

Ο κ Κωνσταντάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε έναν αστερισμό θετικής προοπτικής για τη χώρα, παρά τους κλυδωνισμούς του διεθνούς περιβάλλοντος» και διατρανώνοντας την πεποίθησή του ότι «όλα δείχνουν ότι η χώρα έχει ανατρέψει την πορεία προς το καλύτερο και είναι φιλικός επενδυτικός προορισμός». «Αισιοδοξώ και για τη χώρα μας και για την ασφαλιστική αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να «δημιουργούμε νέα προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές, με αναπτυξιακά κίνητρα προς το εταιρικό μας δίκτυο»..

Ενώ κάνοντας αναφορά στη νέα μετοχική σύνθεση της εταιρείας υπογράμμισε: «Διαθέτουμε έναν πανίσχυρο νέο μέτοχο, με αποδεδειγμένη και εγνωσμένη ισχύ, με κεφαλαιακή επάρκεια, με κύρος, με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και κυρίως με μεγάλη φιλοδοξία επένδυσης και στην εταιρεια αλλά και στη χώρα μας».

Κατέληξε μιλώντας για την κερδοφορία της Εθνικής: «Η κερδοφορία της εταιρείας υπήρξε σταθερά και αδιάλειπτα θετική, ακόμα και στα δύσκολα, τα τελευταία 10,5 χρόνια με στοιχεία 6μηνου, ξεπεράσαμε τα 865 εκατομμύρια προ φόρων κέρδη. Και συνεχίζουμε. Η κεφαλαιακή μας επάρκεια παραμένει υψηλή. Και μάλιστα είναι πιο υψηλή από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το νέο εποπτικό πλαίσιο».

«Το ποτήρι είναι γεμάτο, έτσι το βλέπω. Και πιστέψτε με, παρά τη μαθηματική μου παιδεία, να μιλάω χωρίς αριθμούς και δείκτες. Το ποτήρι είναι γεμάτο με την αυτοπεποίθηση που δίνει η ιστορική μας διαδρομή, οι βαθιές αξίες μας για τον άνθρωπο, το ήθος μας, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η ακεραιότητα».

Από τη μεριά του, ο managing director του CVC, Κωνσταντίνος Ρόκας διαβεβαίωσε ότι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής προτίθεται να στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της και το δίκτυο πωλήσεων.

«Είμαστε εδώ με μεγάλη χαρά για το ό,τι έχει καταφέρει τα τελευταία 131 χρόνια η Εθνική και ακόμα περισσότερο για αυτό που πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να καταφέρει. Είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, ιδιως όταν δει κανείς όλα τα στοιχεία μαζί, ξεκινάει από την εμπιστοσύνη, από την αξιοπιστία, και φυσικά ένα πολύ υψηλό ανθρώπινο δυναμικό που ένα μεγάλο κομμάτι του είναι εδώ σήμερα. Και αυτά είναι πράγματα που οδήγησαν και εμάς να επενδύσουμε στην εταιρεία. Δεν είναι μόνο τα νούμερα αλλά και πράγματα που είναι πιο δύσκολο να φτιάξεις που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η ιστορία και η εμπιστοσύνη».

Και συνέχισε: «Μαζί με το management είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε το δίκτυο της Εθνικής, την ομάδα που θα καταφέρει τους στόχους. Θα επενδύσουμε στην τεχνολογία, σε καινούργια προϊόντα, στην ομάδα εδώ και στην υπόλοιπη ομάδα της Εθνικής γιατί νομίζουμε ότι χωρίς αυτό δεν γίνεται. Το δίκτυο των πωλήσεων είναι πολύ βασικό και στην ιστορία και στο μέλλον της εταιρείας. Έτσι θα μείνει η Εθνική η καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας και θα μπορέσει να πετύχει ένα δυναμικό μέλλον».

Εν συνεχεία, ο γενικός διευθυντής πωλήσεων, Αντώνης Χρηστίδης μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο για την εμπειρία που αποκόμισε ως εξωτερικός συνεργάτης και η οποία τον οδήγησε αφενός μεν να μάθει πολλά πράγματα από το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής και της διάθεσής του να προσφέρει, αφετέρου δε να αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας που του έγινε στην πορεία.

«Το εταιρικό δίκτυο ήταν, είναι και θα είναι η βάση για την Εθνική και η βάση για το πού θέλουμε να πάμε στο μέλλον. Η λαχτάρα που έχω δει από τους ανθρώπους για το πώς θέλουν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, ήταν βασικό κίνητρο για να είμαι σήμερα εδώ να μιλήσω. Η ομιλία που έχω γράψει είναι πώς κατέληξα να σας μιλάω εδώ σήμερα. Είμαι καινούργιος στην εταιρεία και έχουμε εδώ ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά παραπάνω οπότε δεν μπορώ να μιλήσω σε αυτό το επίπεδο. Η σχέση μου με την Εθνική ξεκίνησε ως εξωτερικός σύμβουλος, είχα έναν τουριστικό ρόλο κοιτάζοντας από έξω με μια ευκολία στο να έχω ιδέες ή να λέω πράγματα, δε θέλω να τον αυξήσω ή να τον μειώσω αλλά ήταν ένας περιφερειακός ρόλος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε δίνοντας περισσότερα στοιχεία.

«Τον Ιούνιο με τον Τάσο Αναστασίου ξεκινήσαμε συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, την Αθήνα με γραφεία πωλήσεων. Σε κάποιες συναντήσεις είδα ανθρώπους να κλαίνε. Μιλάγανε για το πώς έχουν να δώσουν πράγματα και από την ένταση της στιγμής είδα ανθρώπους να δακρύζουν, δεν είχα ξαναδεί τέτοια ένταση στην 20ετή και βάλε πορεία μου στον επιχειρηματικό κόσμο. Με έκανε να σκέφτομαι ότι εδώ κάτι γίνεται, κάτι υπάρχει. Είδα ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη με τον Δημήτρη Αναστασίου, να έχουμε φτάσει 11.30 το βράδυ Πέμπτη μετά από 5 ώρες κουβέντα και να μην έχει φύγει κανένας και για το τί πρέπει να γίνει και να μην φεύγει κανένας. Είδα ανθρώπους που μετά από τη διαδικασία της κουβέντας περνάνε χρόνο προσωπικό να γράψουν e-mail μεγάλα γιατί ήθελαν αυτά να ακουστούν», σημείωσε.

«Υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για το πώς αυτό το σύστημα θα μεγαλώσει και όλοι εμείς θα κερδίσουμε από αυτό το μεγάλωμα, είναι κάτι που πολλές από αυτές τις ιδέες τώρα έχουν μπει στη βάση των ιδεών που δουλεύουμε για το νέο κανονισμό», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.

Αναφερόμενος στα όσα προτίθεται να κάνει ως διευθυντής πωλήσεων έδωσε το περίγραμμα των επιδιώξεων της εταιρείας από τη μια να μεγεθυνθεί κατά πολύ και από την άλλη να μην κρίνει τους ανθρώπους της αυστηρά και μόνο στη βάση κάποιων αριθμών.

«Η πρόθεση όλων μας είναι την Εθνική Ασφαλιστική να την μεγαλώσουμε κατά πολύ, όχι απλά να τη μεγαλώσουμε αλλά κατά πολύ. Φανταστείτε να είμαστε εδώ σε κάποια χρόνια διπλάσιοι, να μην χωράμε καν. Αυτό είναι ένα μήνυμα που λέει ότι κανένας συνεργάτης και καμία συνεργάτιδα  που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν σε αυτό το έργο που έχουμε δεν μπορεί να πάει χαμένος ή χαμένη. Κανένας άνθρωπος δεν θα κόβεται γιατί ένα νούμερο δεν είναι αυτό ή εκείνο. Θα έχουμε νούμερα να βλέπουμε τί γίνεται αλλά αυτό που έχουμε δεσμευτεί και κουβεντιάσει με τους διευθυντές είναι ότι από εδώ και μπρος οι διευθυντές και οι επιθεωρητές θα έχουν λόγο στο πώς αυτή η διαδικασία θα εξελιχθει ώστε να μην έχουμε πράγματα που δεν έχουν λογική στο σύστημά μας. Προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε και να συνεργαστούμε για κάποια πράγματα».

“Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μεγάλη μέρα για το εταιρικό δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής” είπε ο Μιχάλης Τάτσης, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας. “Μια χρονιά δύσκολη, αυτοί άνθρωποι, αυτοί οι μαχητές κατάφεραν να κάνουν υπέρβαση παραγωγικών αποτελεσμάτων, αυτό τιμούμε σήμερα. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει πιο δυνατούς και ειδικά μετά την αλλαγή μετόχου πραγματικά νιώθουμε πολύ πιο δυνατοί, πολύ πιο ισχυροί για να κάνουμε αυτή την κερδοφόρα ανάπτυξη που χρειάζεται και η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Έχουμε το καλύτερο, το πιο ισχυρό δίκτυο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και ο στόχος του 1 δις τα επόμενα χρόνια σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα θα επιτευχθεί”.

“Τα πράγματα έχουν ξεκινήσει πάρα πολύ θετικά” είπε ο Δημήτρης Αναστασίου, διευθυντής πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, “αλλάζουμε τον κανονισμό πωλήσεων, προχωράμε με νέα προϊόντα και τα πράγματα βαίνουν πάρα πολύ καλώς ή έτσι τουλάχιστον δείχνουν αρχικά για να μην είμαι υπεραισιόδοξος για το δίκτυο”.

“Τώρα βρισκόμαστε σε μία νέα σημαντική θέση, γιατί όταν μία εταιρεία είναι αυτάρκης και έρχεται ένα μεγάλο fund και συνεισφέρει κεφάλαια, δεν έρχεται για κανένα λόγο ώστε να παραμείνει το πλαίσιο ίδιο”, είπε ο Γιώργος Φουφόπουλος, διευθυντής πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής. “Το πλαίσιο τείνει και θα τείνει στον πενταπλασιασμό της εταιρείας. Η Εθνική μεγάλωσε τρεις γενιές ανθρώπων μέσα στα χρόνια που λειτουργεί και βαδίζει ολοταχώς και για την τέταρτη και για την πέμπτη. Εύχομαι το επάγγελμα αυτό και ο χώρος ο δικός μας να μεγαλουργήσει και να πάρει πολύ περισσότερο κόσμο από τα παιδιά και τα εγγόνια μας”.

“Κατ’ αρχήν η Εθνική μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, ένα σύνολο διαμεσολαβητών απ’ όλη την Ελλάδα”, είπε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, “η Εθνική ήταν και παραμένει μια εταιρεία που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά, πλέον τώρα και στη νέα ιδιοκτησία της μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Πιστεύω πραγματικά ότι ο εκσυγχρονισμός της θα βοηθήσει όχι μόνο την ίδια, αλλά και το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βίντεο που προβλήθηκε τονίστηκε η προσήλωση της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καλυτέρευση της σχέσης με τον πελάτη, στην δημιουργία καινούργιων προϊόντων και στη συμμετοχή σε εμβληματικά έργα της Ελλάδας.

Ενώ τις εντυπώσεις κέρδισε στις τάξεις των παρευρισκομένων η πρωτοβουλία να έρθουν κοντά ένας παλιός και ένας νεότερος ασφαλιστής, ο μεν πρώτος κάνοντας αναδρομή στην πορεία του, ο δε δεύτερος μιλώντας για τις σημερινές προκλήσεις.