Σταθεροποιητικές τάσεις για το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη μέρα με τη μέρα παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2, που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των μελών του δικτύου σε επτά πόλεις, για την εβδομάδα από Δευτέρα 15 έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της ομάδας του ΑΠΘ, για τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, οι εξορθολογισμένες μέσες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου είναι:

  • Σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/2 και Κυριακής 20/2.
  • Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές της προηγούμενης Δευτέρας 15/2 και Τρίτης 16/2.
  • Μειωμένες κατά 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρας 15/2 έως και Κυριακή 21/2).

«Παρακολουθώντας καθημερινά τα λύματα σε σχέση με την κλινική επιδημιολογική εικόνα διαπιστώνουμε ότι οι τάσεις που ανιχνεύουμε επιβεβαιώνονται 3-4 μέρες μετά τα κρούσματα» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας: «Στα αποτελέσματα που θα έχουμε το Σάββατο θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρο αν εμπεδώνεται μία τάση σταθεροποίησης, η εκτίμηση της οποίας έχει πια βασική παράμετρο και την ανίχνευση των πιο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

«Οι σημαντικές διακυμάνσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων τις τελευταίες ημέρες επιφέρουν αξιοσημείωτες διορθώσεις στις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει ο εξορθολογισμός των μετρήσεων που κάνει με προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα η ομάδα του ΑΠΘ όσον αφορά στον αξιόπιστο εντοπισμό ακόμη και μικρών αλλαγών στην τάση μεταβολής του ιικού φορτίου στην πόλη» δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος.