Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η σταθερότητα αυτή ήταν αποτέλεσμα της αντιστάθμισης της εξασθένισης των προσδοκιών σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες από την αισιοδοξία στους τομείς των κατασκευών και των καταναλωτών, ενώ οι προσδοκίες στη βιομηχανία διατηρήθηκαν σταθερές.
Αναλυτικά, στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία (+1,7) και ηπιότερα στην Ιταλία (+0,4). Αντίθετα, παρατηρήθηκε έντονη υποχώρηση στη Γαλλία (-2,2) και την Πολωνία (-1,8), ενώ ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη Γερμανία (+0,2) και την Ολλανδία (-0,2).
Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρείται μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να πέφτει στις 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των προσδοκιών σε τρεις επιχειρηματικούς τομείς: τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει εξασθένιση.
Παρά τις θετικές επιδράσεις που συνήθως προκαλεί η θερινή περίοδος, οι προσδοκίες φαίνεται πως «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις. Αυτή η διόρθωση μπορεί να αποδοθεί τόσο στις διεθνείς αβεβαιότητες και τις γεωπολιτικές εντάσεις όσο και στην εγχώρια κατάσταση.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο εξακολουθεί να προβληματίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56% των νοικοκυριών αναμένει νέα άνοδο των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», με ένα αυξανόμενο ποσοστό να καταφεύγει στις αποταμιεύσεις του.
Η διόρθωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο είναι σημαντική, και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή στους προσεχείς μήνες εξασθένισαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 101,4 μονάδες τον Ιούλιο από 108,3 τον Ιούνιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, με το 49% των επιχειρήσεων να θεωρούν δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής ανάπτυξης. Αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές πιέσεις και τις εσωτερικές προκλήσεις, θα συνεχίσει να διαμορφώνει το οικονομικό κλίμα της χώρας τους επόμενους μήνες.