Στάση εργασίας 11.00 – 15.00 αύριο των γιατρών και των νοσηλευτών

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι συγκέντρωση στις 11.30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή προγραμματίζουν για αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι ομοσπονδίες απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που στοχεύει, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί και η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί μεταξύ άλλων, ισχυρή δημόσια υγεία, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ουσιαστική αύξηση στους μισθούς.