Start For Future Summit 2024-The Athenian Nexus: Ένα διήμερο-γιορτή για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας!

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 16 και 17 Μαΐου 2024 το διήμερο συνέδριο επιχειρηματικότητας & καινοτομίας “Start For Future Summit 2024: The Athenian Nexus, φέρνοντας σε επαφή ένα πολυδιάστατο και δυναμικό κοινό αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ερευνητές, επενδυτές και startups στην καρδιά της Αθήνας. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Ωδείο Αθηνών (16 Μαΐου) και στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACE) (17 Μαΐου) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή ήταν η τέταρτη ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Start For Future (SFF), μίας από τις πιο δυναμικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες συμμαχίες καινοτομίας στην Ευρώπη, που προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία φέρνοντας σε επαφή τα διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με επίκεντρο τους θεματικούς τομείς του DeepTech, της Κυκλικής Οικονομίας καθώς και του Πολιτισμού & του Τουρισμού, το συνέδριο προώθησε τη συνεργασία και την ανάπτυξη λύσεων για τη βελτίωση του αθηναϊκού οικοσυστήματος, με ευρωπαϊκή προοπτική. Το «παρών» έδωσαν πολλοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops, δράσεις και ευκαιρίες networking.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες προσκεκλημένοι, διακεκριμένοι ομιλητές και προσωπικότητες του οικοσυστήματος όπως ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, καθώς και η πρώην υπουργός Καινοτομίας της Βουλγαρίας και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Start For Future Milena Stoycheva.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε κυρίως στην ενίσχυση του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ευρώπη. Βασικά σημεία των δύο πρώτων πάνελ ήταν η σημασία των στοχευμένων πολιτικών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ο καίριος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφοροι φορείς στην προώθηση και την προαγωγή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια, η προσοχή μετατοπίστηκε στις προκλήσεις της προώθησης των spin-offs, της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της δημιουργίας γεφυρών μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πολυαναμενόμενο ήταν το Investor Day που προσέλκυσε επενδυτές και καινοτόμες ομάδες από όλη την Ευρώπη, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ένα εκλεκτό κοινό επενδυτών. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις και να αναπτύξουν συνεργασίες με κορυφαία μέλη της επενδυτικής κοινότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την ουσιαστική αξιοποίηση της έρευνας.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα Co-Creation Workshop που εστίασε στη συνεργατική ανάπτυξη ιδεών, πολιτικών και λύσεων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της καινοτομίας. Στόχος ήταν η παροχή συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων μέτρων για την αντιμετώπιση της μεσογειακής κρίσης. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες, ανταλλάσσοντας ιδέες και διαμορφώνοντας προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία. Το μοναδικό πάνελ της ημέρας είχε θέμα τη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τις δυνατότητες του εθνικού και περιφερειακού οικοσυστήματος. Η συζήτηση, με εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, εστίασε στα εντυπωσιακά διαθέσιμα γνώσης και ταλέντου, στο πολλά υποσχόμενο μέλλον αλλά και στις προκλήσεις και τα βήματα στήριξης που απαιτούνται.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με το International Startup Competition: The “Athenian Agora” Awards όπου 21 επιχειρηματικές ομάδες παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους και έλαβαν μοναδικά βραβεία. Οι ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι Cordia, Kooti Agrivoltaics, Athletopia, Aegean Cargo Sailing & Find your Coach. Οι συνεργαζόμενες εταιρείες που χορήγησαν τα βραβεία είναι οι ACTIVE COMPUTER SYSTEMS, Boston Consulting Group & eQuality NGO .

Η διοργάνωση φιλοξένησε φορείς, εκπροσώπους του οικοσυστήματος και νεοφυείς επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, προσφέροντας μια μοναδική πλατφόρμα συνεργασίας για την παρουσίαση καινοτόμων λύσεων και την αναγνώριση των πιο υποσχόμενων startups, κι αυτό ήταν μόνο η αρχή! Το Athenian Nexus Summit φιλοδοξεί να γίνει θεσμός που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση αποτελώντας γιορτή για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, και αφορμή συνάντησης των μερών που τις στηρίζουν.