Σταματήστε να κοιτάτε τον υπολογιστή σας και ανοίξτε λιγάκι ένα παράθυρο στον Κόσμο (από τον ΟΑΚ)

  • ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 14.6.2021

Κάπου στα μέσα του 2019 και στα τέλη του 2020 είχα γράψει άρθα για την ψευδαίσθηση των μετρητών και εξηγούσα τον ρόλο του τυπώματος νέου χρήματος στο ξέφτισμα του υπάρχοντος.

Πολλοί τα διάβασαν, μερικοί διαφώνησαν, κάποιοι συμφώνησαν, αρκετοί μισοκατάλαβαν. Και όσο η πλειοψηφία του ασχολουμένου με το ΧΑΑ κόσμου, μετράει κύματα, αντιστάσεις, και κοιτάει δείκτες και μετοχές, συγκρίνοντας τις με 10 -20 – 30 χρόνια πίσω, εγώ θα επιμένω…

  • Οσοι συγκρίνουν μετοχές, δείκτες και διαγράμματα του παρελθόντος με το παρόν, δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί στον πλανήτη την τελευταία δεκαετία.

Αν θέλετε να κατανοήσετε λιγάκι το τι γίνεται, φανταστείτε μια παρέα που μετράνε τα ψιλά τους, συγκρίνουν τα οικοπεδάκια τους, αναλύουν τα έσοδα από τα ενοίκια των διαμερισμάτων τους, μερικοί μετράνε και τα ψευτομερισματάκια που παίρνουν και όλοι μαζί χαίρονται που οι επενδύσεις τους ανέβηκαν 10% την τελευταία χρονιά.

  • Κάπου εκεί μέσα, ο ένας της παρέας έχει ανοίξει και τα διαγράμματα του για να δείξει τον στροφέα με την επικείμενη καταστροφή, ο άλλος μετράει τα θεμελιώδη του Μυτιληναίου και πως το πετρέλαιο επηρέασε τα κέρδη του και οι άλλοι ακούνε.

Αυτό που δεν βλέπει κανείς, είναι ότι στο διπλανό δωμάτιο μια άλλη παρέα έχει αγοράσει εκτυπωτικά τελευταίας τεχνολογίας και τυπώνουν νύχτα μέρα δολλάρια, ευρώ και γιεν και κάθε τρεις και λίγο ανοίγουν την πόρτα προς τα άλλο δωμάτιο και αγοράζουν με τα φρέσκα ό,τι πωλείται. Και όσο η παρέα Α μετράει τα μερισματάκια της, οι ‘αλλοι τυπώνουν τα ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σαν να μην υπάρχει αύριο. 

  • Αλήθεια, σε ποια παρέα θα θέλατε να ανήκετε; Στην Α ή στην Β;  Η πλάκα είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν ανήκει ούτε στην Α ούτε στην Β. Ανήκαν στην Α αλλά επειδή τους εδωσαν το + 10% της φετινής χρονιάς πούλησαν. Και γιατί πούλησαν;

Γιατι ξαφνικά ο ΟΤΕ έφτασε σε νέα υψηλά, οπότε λογικά δεν θα πέσει;; Βγαίνει και ο στροφέας και δείχνει κάτω και που να τολμήσεις να κρατήσεις χαρτιά. Και όμως, άσχετα αν ανέβουν ή πέσουν τα χαρτιά, ο δρόμος πλέον είναι μονόδρομος. Η θα ανήκεις στην Παρέα Α και θα έχεις κάτι ή θα ξεμείνεις με μετρητά που σύντομα ( βασικά ήδη ) δεν θα αξίζουν και πολλά. 

  • Τι έχει αλλάξει λοιπόν από το 2020 και το τελευταίο άρθρο;  Πολύ απλά. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο πληθωρισμός. Το χρήμα είναι παράξενο. Όταν τυπώνεται, πρώτα ανεβαίνουν οι μεγάλες αξίες. Πχ Ομόλογα. Ακολουθούν τα ακίνητα και οι μετοχές. Τίποτα από τα παραπάνω δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία του κόσμου. Και αφού δεν επηρεάζει τον κόσμο δεν υπάρχουν. Και όμως υπάρχουν. Απλά, ο μέσος πολίτης δεν έχει μετοχές και ομόλογα να καταλάβει ό,τι κάτι γίνεται.

Και το ακίνητο του δεν το πουλάει, οπότε δεν βλέπει ότι ακρίβυνε. Αυτό όμως είναι το πρώτο κύμα. Σαν ένα τσουνάμι που στην αρχή βλέπεις το νερό απλά να υποχωρεί. Τώρα άρχισε να αχνοφαίνεται και το κύμα που έρχεται. Ο χάλυβας σε νέα υψηλα, τα σιτηρά επίσης, ο χρυσός κοντά στα υψηλά του, το πετρέλαιο έφτασε στα 70 δολάρια, ο πληθωρισμός στην Αμερική άγγιξε τα υψηλά του 2008 με ραγδαίους ρυθμούς ανόδου και το Χριστινάκι μας (η γνωστη Lagarde ) μίλησε για πρώτη φορά για πληθωρισμό.

  • Ναι κύριοι, βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές ανατιμήσεις. Ξεχάστε τις φτηνές πρώτες ύλες, ξεχάστε τα φτηνά μεταφορικά, ξεχάστε ό,τι ξέρατε.  Φίλος στην Αγγλία μου έλεγε ότι σταμάτησαν τις κατασκευαστικές εργασίες σε γίγα Project τύπου Ελληνικού γιατί ξέμειναν από τούβλα: Γελάτε;

Γελάστε όσο θέλετε, αλλά την τελευταία δεκαετία οι παραγωγικές μονάδες έμειναν στάσιμες και τώρα βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες παραγγελίες τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν. Και γιατί τώρα; Γιατί τώρα οι επενδυτές κατάλαβαν, ότι ο πληθωρισμός έφτασε και τα Project σε πέντε χρόνια θα κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από τώρα και τρέχουν… 

  • Σε αυτόν τον πανικό εμείς στο Ελλάντα, μετράμε τα 15 ευρώ του Μυτιληναίου και τα συγκρίνουμε με τα 6 που είχε προ διετίας. Ποια διετία βρε παιδιά; Πήρατε χαμπάρι ότι το αλουμίνιο έχει πάει στα ύψη; Ότι σύντομα ο Μυτιληναίος θα διαλέγει τιμές για να πουλήσει;

Και λέω αυτόν, αλλά το ίδιο ισχύει για τσιμέντα, χάλυβα, πλαστικα, σωλήνες και οτιδήποτε δεν είναι αέρας κοπανιστός. Και μέσα σε αυτό το κλίμα μιλάμε για ΓΔ στις 920 μονάδες και αναρωτιόμαστε αν σπάσει τις 1000.

  • Δεν αναρωτιέστε καλύτερα, αν θα φτάσει η παραγωγή των Ελληνικών επιχειρήσεων να καλύψει το τσουνάμι παραγγελιών που έρχεται και τις ανατιμήσεις των προϊόντων που παράγει; 

Προφανώς, κανείς δεν θα πάρει απόφαση για εσάς. Αλλά σταματήστε να κοιτάτε την σελίδα του υπολογιστή σας και ανοίξτε λιγάκι ένα παράθυρο στον Κόσμο για να δείτε τι έρχεται. Και αν δεν μπορείτε να χωνέψετε ή να πιστέψετε τα όσα αχνοφαίνονται στο βάθος, θα σας πώ ένα πράγμα.

  • Πάνω από τα μισά χαρτιά στο ΧΑΑ δεν αξιζουν το καθένα παραπάνω από ένα καλό σπίτι στο Λος Αντζελες. Χαρτιά με αρνητικά κέρδη πουλιούνται στο εξωτερικό όσο αποτιμώνται ο Τιτάνας, ο Μυτιληναιος και τα ΕΛΠΕ αθροιστικά και ο λόγος είναι ότι η ρευστότητα στο εξωτερικό είναι τόσο μεγάλη που δεν ξέρει ο κόσμος τι να πρωτοψωνίσει.   

Οι αποτιμήσεις δε μερικών χαρτιών στο ΧΑΑ είναι τοσο γελοιωδώς μικρές, που ειλικρινά αναρωτιέμαι αν μας κάνουν πλάκα οι βασικοί μέτοχοι. Χαρτιά με P/κάτω του 10; Χαρτιά με P/E κάτω του 8, του 7 και του 6; Χαρτιά με Βοοκ Value κάτω του 1, του 0,7 και του 0,51; Χαρτιά με μερισματική απόδοση 4 και 5 και 6%; Εν έτη 2021 με τα επιτόκια καταθέσων ΑΡΝΗΤΙΚΑ;; 

Φιλικά

ΟΑΚ