Σταματά τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού η Δανία

Πρώτη χώρα που σταματά το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού γίνεται η Δανία. Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές, είναι μια εξέλιξη που έρχεται καθώς ο ιός βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

«Η άνοιξη έφτασε, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Δανίας είναι υψηλή και η πορεία της πανδημίας έχει αντιστραφεί… Ως εκ τούτου, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας τερματίζει τώρα τις ευρείες προσπάθειες εμβολιασμού κατά του Covid-19 για αυτή την περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αρχή Υγείας της Δανίας, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα καλούνται για εμβολιασμό από τις 15 Μαΐου, αν και όλοι θα μπορούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμού τους.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid στη Δανία άρχισε λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2020. Περίπου 4,8 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την υγειονομική Αρχή, ενώ πάνω από 3,6 εκατ. άνθρωποι έλαβαν αναμνηστική δόση.

Ταυτόχρονα, πολλοί έχουν μολυνθεί από τότε που η παραλλαγή Όμικρον έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού είναι υψηλά.

«Βρισκόμαστε σε καλό σημείο… Έχουμε καλό έλεγχο της επιδημίας, η οποία φαίνεται να υποχωρεί. Τα ποσοστά εισαγωγής στα νοσοκομεία είναι σταθερά και αναμένουμε επίσης να μειωθούν σύντομα. Ως εκ τούτου, ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19» σχολίασε η Μπολέτ Σόμποργκ του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και ότι οι χώροι εμβολιασμού θα παραμείνουν ανοιχτοί σε όλη τη χώρα.

Η Αρχή Υγείας και Φαρμάκων της Δανίας δήλωσε ότι πιθανώς θα χρειαστεί να υπάρξει ξανά εμβολιασμός κατά της Covid-19 το φθινόπωρο.