Σταϊκούρας: Τουλάχιστον δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής – Θα δούμε το Μάρτιο για τις 120 δόσεις

Από τις αρχές του 2021 θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς όλα τα κράτη μέλη και την Ελλάδα που θα μειώνει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Απρίλιο θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς να υπολογιστούν τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του ταμείου παροχής εγγυήσεων έχουν φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 6 δισ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές (5,35 δισ. ευρώ) και ασφαλιστικές εισφορές (700 εκατ. ευρώ) και 5,5 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής με τον τελευταίο, τον 4ο κύκλο, να έχει ενισχύσει επιχειρήσεις με 2,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι ακόμα κι αν ανοίξει πλήρως η οικονομία, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά είπε ότι τον επόμενο Μάρτιο-Απρίλιο θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Είπε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2021 αυξήθηκαν τα κονδύλια για στήριξη της οικονομίας σε 7,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά περιληφθεί, καθώς και ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετες ελαφρύνσεις και μετά την άρση της υγειονομικής κρίσης.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λιάκος είπε ότι υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας, χάρη και στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με την οικονομία της χώρας να στρέψουν την προσοχή τους στην επόμενη μέρα της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Ο κ. Λιάκος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας διότι διαφορετικά η χώρα μας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς θα έχει μεν τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να επανέλθει σε σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.