Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε 3 δισ. στην πραγματική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους

Tην πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΜEGA.

Όπως εξήγησε, εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δισ. Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Μιλώντας στο MEGA o υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,  θα αναλυθεί και το νέο σκεπτικό για την επιστρεπτέα προκαταβολή στην κατεύθυνση να χρηματοδοτηθούν πιο άμεσα οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε από χθες ότι ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα για να καλύψει την μείωση τζίρου του Ιανουαρίου .

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το 2020 δόθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ως το τέλος του 2021 Σημείωσε πάντως ότι επίσης μέσα από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής -ο οποίος είχε αρχική πρόβλεψη προϋπολογισμού 1,5 δισ.- μένουν να δοθούν άλλα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκταμιευτούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στην εβδομάδα.

Για τη συνέχιση των αναστολών στις πληρωμές δανείων, είπε ότι συνεχίζονται σχετικές συζητήσεις αλλά το θέμα κάθε είδους ρυθμίσεων είναι θέμα των τραπεζών.  Ο ΥΠΟΙΚ  επανέλαβε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο προσθέτουν στο μηνιαίο κόστος διαχείρισης της κρίσης από πλευράς του δημοσίου άλλα 200 εκατ. ευρώ σε απώλειες φόρων και ανάγκη μέτρων στήριξης.