Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν ακόμη και δεύτερο lockdown

Ένα νέο lockdown θα λύγιζε την πραγματική οικονομία, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων.

Μιλώντας σε podcast του protothema.gr. ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η χώρα έχει κάνει μία επιλογή: Βάζει πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή και υγεία και ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, όπως είπε, μπορεί χάρη στα ταμειακά διαθέσιμα να στηρίξει την όποια απόφαση ληφθεί.

Ερωτηθείς εάν η χώρα μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, o υπουργός αναγνώρισε πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν δυσβάσταχτο για την πραγματική οικονομία. «Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, αυτό θα ήταν καταστροφικό» είπε. Έσπεσε ωστόσο να προσθέσει πως στα δημόσια οικονομικά έχει εξασφαλιστεί ευελιξία για το 2020 και το 2021, ενώ υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα για την όποια επιλογή γίνει κατόπιν υπόδειξης των ειδικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει κάθε απόφαση» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Σταϊκούρας επάνελαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί κοντά στο 8%, ενώ σημείωσε πως περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021, χάρη και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.