Σταϊκούρας: Σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά-Στοχευμένες πρωτοβουλίες για οικονομία

Στην επόμενη μέρα και τα βήματα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι θα παρθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ.

Η ζωή έχει δείξει ότι πολλά από τα σενάρια που κατά καιρούς διακινούνται τελικά πέφτουν έξω ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ερώτηση για το αν έχουν βάση τα σενάρια για καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με κούρεμα στο ποσό που δικαιούνται.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα αφορούν οριζόντια όλους χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τα σενάρια για καταβολή των αναδρομικών είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό καθώς αυτή την περίοδο η κυβέρνηση εξετάζει την ποσοτική περίμετρο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία που έχουν πληγεί από την πανδημία θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.

Προανήγγειλε εγκύκλιο για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις. Επίσης για την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται αύριο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.

Για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης και θα πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο είπε πως η ρύθμιση αυτή θα έρθει το Σεπτέμβριο.

Από τον Αύγουστο εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών ότι θα αρχίσει η εισροή ευρωπαϊκών πόρων είτε αυτοί αποτελούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ είτε του προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης SURE.

Για την εκτέλεση προϋπολογισμού είπε πως είναι κατώτερη των στόχων που είχαμε θέσει αλλά  οι αποκλίσεις είναι μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις.