Σταϊκούρας: Προς τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φέτος

Θετικές είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω έντονων προκλήσεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του Eurogroup.

Κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στο ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022, τη μείωση του χρέους, της ανεργίας και των κόκκινων δανείων των τραπεζών, ο υπουργός δήλωσε ότι το 2021 η Ελλάδα θα έχει τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:

«Στο σημερινό, πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς.

Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τις συνοδεύει.

Σε αυτό το, ασταθές, παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει.

Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει θετικές προοπτικές.

Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024.

Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση – πρωτόγνωρη στα ευρωπαϊκά επίπεδα – του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Τα καταφέραμε!

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε, σε αυτές τις κρίσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια – κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη, βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».