Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 10 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου

Παρατάσεις επιδομάτων, επεκτάσεις αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, τραπεζικά δάνεια αλλά και ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που, σύμφωνα οσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Real.Fm αναμένεται να φτάσει τα 10 δις ευρω.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της ύφεσης προβλέπει:

1. Την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει και τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξαρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

2. Τα αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του έτους.

3. Επιδοτήσεις που θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου

4. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν στα ταμεία τους περί το 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100%. Πρόκειται για χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν αλλά τελικώς δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια αυτά να μπορούν να κατευθυνθούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

5. Στήριξη των εργαζομένων με επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων και παράταση των επιδομάτων εργασίας.

6. Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων

7. Εγγυημένα τραπεζικά δάνεια: Υπάρχει μια εκκρεμότητα 1,5 δις ευρω απο τον εγγυοδοτικού μηχανισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι τράπεζες αναμένουν το άνοιγμα και της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

8. Νέο «ΤΕΠΙΧ ΙΙ». Πρόκειται για την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 500 εκατ ευρω για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

9. Κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Oπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, “όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων της προηγούμενης περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “όλα συγκλίνουν στο βασικό σενάριο ότι το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την αντίστροφη έννοια ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει την ένταση άλλων χωρών. Το πρώτο εξάμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, η Ευρωζώνη 9,1%, η Πορτογαλία 9,3%, η Ιταλία 11,7%, η Γαλλία 12,3% και η Ισπανία 13,1%. Το συμπέρασμα είναι ότι είχε δυναμική η ελληνική οικονομία το προηγούμενο εξάμηνο, αυτή η δυναμική είχε αποκτήσει κάποια θεμέλια που κράτησαν την ελληνική οικονομία και σε αυτό πρέπει να προσθέσετε το χρονικό διάστημα του lockdown και το ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας”.

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι “η πορεία του είναι στα πλαίσια του βασικού σεναρίου. Το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τον Αύγουστο παρατηρούμε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους αρχικούς στόχους και επίσης κλάδους της οικονομίας που έχουν ανακάμψει. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ο κλάδος της εστίασης υποφέρει, αλλά τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση και τα μπαρ τον μήνα Αύγουστο, είναι καλά”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας για την ύφεση “με τα σημερινά δεδομένα παραμένουμε στην εκτίμηση που είχαμε κάνει στις 30 Απριλίου ότι η ύφεση θα είναι μέχρι 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι πιο βαθιά και στην Ελλάδα λιγότερο βαθιά”.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι “τέτοιες συμβουλές θα πρέπει να πάρει από την Αντιπολίτευση και η Ισπανία και η Ιταλία και όλη η Ευρώπη που έχει πιο βαθιά ύφεση από την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύει το άστοχο των παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.