Σταϊκούρας: Έξι παρεμβάσεις σε οικονομία και κοινωνία – Πρέπει να αλλάξουμε την ποιότητα του εγχώριου προϊόντος

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιορίζοντας έξι παρεμβάσεις σε οικονομία και κοινωνία.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε:

*Μείωση φόρων και ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών

*Νέο Πτωχευτικό Κώδικα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους

*Εφαρμογή του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, που παρά την κρίση της πανδημίας, συνεχίστηκε η υλοποίησή του (ΔΕΠΑ, Μαρίνα Αλίμου κ.ά.)

*Συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου

*Συνεχή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ληξιπρόθεσμα Δημοσίου κ.λπ.)

*«Πράσινες επενδύσεις».

Όσον αφορά στην «επόμενη ημέρα», ο υπουργός επισήμανε πως δεν αρκεί η «ποσότητα» (η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης), αλλά απαιτείται και «ποιότητα», «φωτογραφίζοντας» την αναγκαία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Προτεραιότητα, είπε, αποτελεί και η κάλυψη του επενδυτικού «κενού» που προϋπήρχε της πανδημίας, σε συνδυασμό με την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σταϊκούρας δεν προσδιόρισε το ύψος της ύφεσης για εφέτος, δήλωσε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία του α’ 3μήνου για το ΑΕΠ εμφανίζουν πολύ μικρότερη ζημία σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ και το οικονομικό κλίμα δείχνει σαφώς λιγότερο επηρεασμένο.

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση

Επισήμανε ότι η οικονομία προχωρά στο σωστό δρόμο όπως αποδεικνύουν οι θετικές κινήσεις  των προηγούμενων ημερών όπως η έξοδος στις αγορές, η μικρή ύφεση του πρώτου τριμήνου, η σχετικά μικρή μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, η εκκίνηση του σχεδίου «Ηρακλής”, η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και η επιτυχής ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης

Ενώ, όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, το ύψος τους υπολογίζεται επί του παρόντος σε 24 δισ. ευρώ, αλλά, εάν απαιτηθεί και το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές- ταμειακές αντοχές, το κόστος μπορεί να αυξηθεί.

Σχετικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους, επισήμανε πως, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση διατηρεί τα διαθέσιμά της με ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, με αυξημένες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, αλλά και με την ετοιμότητά της για να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία που έχουν ήδη εγκριθεί (SURE και δανεια ΕΤΕπ), αλλά και το υπό εξέταση νέο πρόγραμμα ανάκαμψης της Κομισιόν.

Τέλος, σχετικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης», ο υπουργός εκτίμησε πως τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα στο α’ 3μηνο του επόμενου έτους.