Σταϊκούρας: 13 μέτρα και πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του προς τους πολίτες για τον κορωνοϊό και το lockdown, εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του.

«Τις παρεμβάσεις ως οικονομικό επιτελείο υλοποιούμε με ψυχραιμία. Γιατί πρέπει να ενεργούμε για το καλύτερο και να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον ορθολογισμό με τον οποίο χειριζόμαστε τα οικονομικά αποθεματικά. Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε πυρομαχικά για να τα ρίχνουμε στη μάχη», είπε και τόνισε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ανέρχονται σε 6% του ΑΕΠ. Τόνισε πως αξιοποιείται με σύνεση το μαξιλαράκι ρευστότητας που ανέρχεται σε 37,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 50% χτίστηκε από την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, είπε. Τόνισε πως το πακέτο παρεμβάσεων της κυβέρνησης ανέρχεται συνολικά σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύεται η επιτρεπτέα προκαταβολή, αυξανέται η αποζημίωση στους εγφαζόμενους στα 800€ (από 534€) – Το 50% της «χασούρας» από ενοίκια θα επιστρέφει η κεβέρνηση στους ιδιοκτήτες – Αναβολή καταβολής φόρων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες

Το κράτος θα καλύπτει το 50% και όχι το 30% της απώλειας από υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων τον Νοέμβριο, αλλά και ότι θα τους τα καταβάλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτητη, αντί για συμψηφισμό με μελλοντικούς φόρους.

Το μέτρο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταιϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι το κέντρο θα κοστίσει στον Κρατικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανακοίνωσε:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η Το κόστος υπολογίζεται σε 66 εκατ. ευρώ.

Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η αναστολή της πληρωμής των δόσεων για δάνεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

130.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ.

Όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική εστία των τέκνων τους.

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Νέο σχέδιο για παράταση της πληρωμής των επιταγών.