Στα ύψη οι ενεργειακές τιμές μετά την ανακοίνωση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό τερματισμό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα, αλλά και να πυροδοτήσει την αντίδραση της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά τουλάχιστον 5%. Οι ανοδικές τάσεις εξηγούνται από το γεγονός ότι η Ευρώπη εισάγει το ¼ των αναγκών σε πετρέλαιο και το 1/3 των αναγκών σε αέριο από τη Ρωσία.

Πέραν των εύλογων επιπτώσεων από το εμπάργκο στο πετρέλαιο (θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές προμήθειες ή να εισαχθούν περισσότερο αέριο ή άνθρακας), η σημερινή κίνηση της Κομισιόν είναι πιθανό να προκαλέσει μια οργισμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο και προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη» τονίζει ο Μαρκ Χαφέλε, αναλυτής της UBS, ο οποίος μιλάει στο Bloomberg. «Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις» εκτιμά παράλληλα, θεωρώντας απίθανο ωστόσο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

Οι Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσαν, στοχεύουν να τερματίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των προϊόντων διυλιστηρίων έως το τέλος του 2022. Όλοι οι υπηρεσίες, οι οποίες συνδέονται με τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, επίσης πλήττονται από τους περιορισμούς. Ωστόσο, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες έχουν υψηλότερη εξάρτηση, θα έχουν περιθώριο έως το 2023 προκειμένου να μηδενίσουν τις εισαγωγές.