Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra ο Κ. Μητσοτάκης

Στα ναυπηγεία της Naval GROUP στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ξεναγήθηκε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στην υπερσύγχρονη φρεγάτα «Κίμων», η οποία βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως τον Ιούνιο του 2025, ενώ σε προχωρημένο στάδιο εργασιών είναι και οι άλλες δυο φρεγάτες -«Νέαρχος» και «Φορμίων»-, τις οποίες μάλιστα εξοπλίζουν ελληνικές επιχειρήσεις.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδω όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026… Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί γρήγορο πρόοδο και την υλοποίηση αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος. Καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο κατασκευάζει ένα από τα 9 μπλοκ που συνθέτουν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο. «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο. Άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διεθνή τελετή για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, δίνουν το «παρών» Ευρωπαίου ηγέτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

Νωρίτερα έγινε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της απόβασης με αλεξιπτωτιστές με αμερικανικές σημαίες, αλλά και αμφίβια οχήματα θυμίζοντας τη χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική αρμάδα που χτύπησε την άμυνα του Χίτλερ. Η παράδοση αναπαριστά την ακριβή στιγμή που χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στις γαλλικές παραλίες. Ημέρα μνήμης που έχει ειδικό συμβολισμό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Το γαλλικό «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Με ανάρτησή της η γαλλική πρεσβεία ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στην D-Day κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι οι κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής» συμμετείχαν στην απόβαση για την απελευθέρωση της Γαλλίας. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για την απόβαση, η παρασημοφόρηση βετεράνων πεζοναυτών και ομιλία του Γάλλου προέδρου.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε η υπουργός Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Με χαρά καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρώτη του επίσκεψη στα ναυπηγεία της Naval group» έγραψε στην ανάρτησή της η κυρία Ζαχαροπούλου.

Παράότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.