Στα μέτωπα του Ντονμπάς ο Ζελένσκι – Νέα οπλικά συστήματα από τη Βρετανία στην Ουκρανία

Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, όπου μαίνονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, επισκέφτηκε χθες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο βραδινό διάγγελμά του που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πήγαμε στη Λισιτσάνσκ, πήγαμε στη Σολεντάρ» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις επισκέψεις του σε κέντρα διοίκησης σε αυτές τις κοινότητες κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη-κλειδί στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της Μόσχας στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πήγε επίσης στην Μπαχμούτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ, όπου συζήτησε με στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, και «ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το εξαίρετο έργο σας, για την υπηρεσία σας, για το ότι μας προστατεύετε όλους, το κράτος μας. Είναι ευγνώμων σε όλους σας. Να φροντίζετε τους εαυτούς σας» είπε και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανος για αυτούς που συνάντησα, που τους έσφιξα το χέρι, που μίλησα μαζί τους, τους υποστήριξα».

Ο Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης, της πόλης που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270 στέλνει η Βρετανία

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση,  ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Τα συστήματα M270 MLRS θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.

Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις, κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θεωρηθούν πως εμπλέκονται πλέον στη σύρραξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε πάντως την παράδοση στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών με μεγαλύτερη εμβέλεια, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.

Αξίζει να σημειωθεί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χθες ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους, εάν οι Δυτικοί στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κρίνοντας ότι σκοπός των τρεχουσών προμηθειών όπλων, που τόνισε πως δεν περιλαμβάνουν «κάτι καινούργιο», είναι να «παραταθεί ο πόλεμος».

«Αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει την υποστήριξή της η Ουκρανία μπορεί να νικήσει», έκρινε, από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Η τακτική της Ρωσίας αλλάζει και η υποστήριξή μας πρέπει να αλλάξει επίσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα όπλα που θα σταλούν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να «προστατεύονται καλύτερα από τη βάρβαρη καταφυγή σε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας που οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν χωρίς διάκριση για να ισοπεδώνουν πόλεις».

Η στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα είναι γνωστά έως αυτό το στάδιο, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. λίρες στερλίνες (874 εκατ. ευρώ).