Στα δικαστήρια Moderna και αμερικανική κυβέρνηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του εμβολίου

Στα δικαστήρια, όπως όλα δείχνουν θα λύσουν τις διαφορές τους η Moderna και η αμερικανική κυβέρνηση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του εμβολίου Covid-19, χάρη στο οποίο η εταιρεία περιμένει έσοδα 15-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και μέχρι 22 δισ. το 2022.

Όπως αποκάλυψαν οι «New York Times», η Μoderna δεν συμπεριέλαβε τρεις επιστήμονες των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στη λίστα των εφευρετών του εμβολίου, όταν υπέβαλε αίτημα για την κατοχύρωση του κεντρικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας τον Ιούλιο.

Απαντώντας για το θέμα στο πρακτορείο Reuters, ο διευθυντής των NIH Φράνσις Κόλινς προανήγγειλε προσφυγή κατά της εταιρείας: «Δεν τελειώσαμε. Είναι σαφές πως οι δικαστικές Αρχές θα πρέπει να βρουν την άκρη… Πιστεύω πως η Moderna έκανε μεγάλο λάθος που δεν αναγνώρισε ως συνεφευρέτες ανθρώπους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου, από το οποίο κερδίζει σήμερα πολλά χρήματα».

Μάλιστα, ο Κόλινς ανέφερε πως τα NIH προσπαθούν εδώ και καιρό να επιλύσουν φιλικά τη διαμάχη, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό. «Δεν περίμενα μια τέτοια κατάληξη έπειτα από τόσα χρόνια φιλικής συνεργασίες ανάμεσα στους επιστήμονες των NIH και της Moderna» είπε. Σύμφωνα με τα NIH, τρεις επιστήμονές του -οι Τζον Μασκόλα, Μπάρνεϊ Γκράαμ και Κισμέκια Κόρμπετ- βοήθησαν στον καθορισμό της γενετικής αλληλουχίας του μορίου mRNA και ως εκ τούτου πρέπει να αναγνωριστούν ως συνεφευρέτες.

Με ανακοίνωσή της, η Moderna παραδέχτηκε ότι οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο υπάγεται στα NIH, έπαιξαν «σημαντικό ρόλο» στην ανάπτυξη του εμβολίου mRNA, δήλωσε όμως πως διαφωνεί με τα επιχειρήματα των NIH. «Δεν συμφωνούμε ότι επιστήμονες του NIAID συνεφηύραν την ίδια την αλληλουχία mRNA-1273. Μόνο οι επιστήμονες της Moderna επινόησαν την αλληλουχία του mRNA στο εμβόλιό μας» απάντησε μέσω του Reuters η εταιρεία.

Η Moderna επεσήμανε ότι έχει συμπεριλάβει επιστήμονες των NIH σε άλλες πατέντες του εμβολίου, όπως αυτές που αφορούν τη δοσολογία, όμως για το κεντρικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η νομοθεσία δεν απαιτούσε τη δήλωση άλλων εφευρετών, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με τους επιστήμονες των NIH, εκτιμούμε τη συνεισφορά τους και παραμένουμε εστιασμένοι στη συνεργασία μας προκειμένου να προσφέρουμε βοήθεια σε ασθενείς» κατέληξε.