Στα 750 δισ. ευρώ ( επιδοτήσεις και δάνεια) το πακέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσιάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA και επικαλείται το Spiegel αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής κόμη μεγαλύτερο από μια γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα τακτικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα τη νέα πρόταση για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης.