Στα 39 ο μέσος όρος ηλικίας των διασηλωνημένων από τον κορονοϊό

Ανησυχητικά για το μέγεθος της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα μας είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, ενώ είναι αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Υπάρχει του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72.

Όπως αναφέρεται, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. “Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον”.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).