Στα 3.576 μεγαβάτ έφτασε η αιολική ισχύς στην Ελλάδα

Στα 3.576 μεγαβάτ έφτασε η αιολική ισχύς στην Ελλάδα

  • Τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ. Επανασχεδιάζεται το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Τράτσα Μάχη@ΤΟ ΒΗΜΑ

Στα 3.576 μεγαβάτ έχει φτάσει το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρίσκεται σε  εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στην Ελλάδα. Μάλιστα, μόνο το 2019 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας περί τα 727 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας.

Τα στοιχεία παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, στην εκδήλωση για τον εορτασμό 30 ετών από τηνίδρυση της, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθώς και των διοικήσεων των ενεργειακών φορέων και οργανισμών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαδακάκος το 2020 αναμένεται ότι θα είναι μια σημαδιακή χρονιά για την αιολική ενέργεια και γενικά την ενεργειακή πολιτική. Η αισιοδοξία πηγάζει από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα που θέτει υψηλούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην τελική κατανάλωση ενέργειας (35% έως το 2030), από το σχέδιο για ταχεία απολιγνιτοποίηση, από τον υπό αναθεώρηση χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ και κυρίως από τις τεχνολογικές, οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις στον αιολικό κλάδο στην Ελλάδα.

Τους στόχους για το 2020 όσον αφορά στην πράσινη ενέργεια επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, έκανε ειδική αναφορά, στην αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, καθώς  απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα σε νέα ή κορεσμένα δίκτυα.

  • Γι’ αυτόν  τον λόγο, όπως τόνισε  ο υπουργός, δρομολογείται η  ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να εκσυγχρονισθεί το δίκτυό του και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ώστε αντιστοίχως να έρθουν νέα κεφάλαια, για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και να «ανοίξουν» νέες περιοχές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Παράλληλα, διασυνδέονται μεγάλα τμήματα της επικράτειας και ιδίως στα νησιά, ώστε και εκεί να μπορούν να κατασκευαστούν πολλοί νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης και προχωρά η διασύνδεση Αττικής- Κρήτης, ώστε να ολοκληρωθεί έως το 2023.  Προχωρούν επίσης, σταδιακά οι επόμενες φάσεις των έργων για τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων με ολοκλήρωση ως το 2024, με τελικό στόχο τη διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών της χώρας ως το 2030.

  • Σχετικά με το Target Model (το ευρωπαϊκό μοντέλο – στόχος) στο πλαίσιο της ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, θα είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι. Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με αύξηση του ποσοστού εσόδου από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ και, όπως είπε, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, προωθούνται και επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με σχετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο. «Μία βασική μας πρόταση είναι η  αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις  2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Εντός του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υλοποιηθεί το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ , ώστε η αδειοδότηση να γίνεται μέσα από ένα κεντρικό ψηφιακό εργαλείο, θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), θα επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, ώστε να επιτευχθεί  μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και αποφόρτιση του δικτύου και θα προωθηθεί η αποθήκευση ενέργειας (έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου) και η υλοποίηση υβριδικών σταθμών με αποθήκευση, τόσο στις διασυνδεδεμένες όσο και στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.

  • «Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε την Υπουργική Απόφαση ώστε: να εξορθολογήσουμε επιτέλους τις προτεραιότητες στο δίκτυο που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τους επενδυτές και να αποσυμφορήσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά της,  η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης για την προώθηση των ΑΠΕ, συμπληρώνοντας στη λίστα που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου,  προχωρούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για παράταση των διαγωνισμών ΑΠΕ και  αναμένεται σύντομα η υπογραφή της διυπουργικής απόφασης για το πλαίσιο κοινοποίησης μεμονωμένης ενίσχυσης σταθμών στα μεγάλα έργα.

  • Εντός του 2020 θα προχωρήσουν και οι αναγκαίες διαδικασίες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση έργων μικρών ανεμογεννητριών.  Τέλος, η κυρία Σδούκου επεσήμανε ότι ο υψηλός πήχης που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνηση δεν έχει νόημα εάν δεν «κουμπώσει» με τη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ.

Όσο για το πολυαναμενόμενο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου τόνισε ότι απαιτούνται περί τα 2,5 έτη για την ολοκλήρωση της αναθεώρησής του, ωστόσο τους επόμενους δύο, τρεις μήνες θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα ξεκαθαρίζουν ασάφειες στα κριτήρια και στις αποστάσεις που αφορούν στη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.