Σπ. Λιβανός: «Προτεραιότητά μας η προώθηση του brand της Ελληνικής Διατροφής»

Τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η επιδότηση των υποδομών, η αύξηση των εξαγωγών, η κατάρτιση των αγροτών και η προώθηση του brand της «Ελληνικής Διατροφής». Μίλησε, επίσης, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της, ΕΕ η οποία θα φέρει στην Ελλάδα 19,7 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη ορθολογικής επένδυσης στις υποδομές.

«Εάν καταφέρουμε η επένδυση στις υποδομές να γίνει ορθολογικά και με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Αν καταναλωθούν τα χρήματα σε απλές επιχορηγήσεις τότε θα έχουμε αποτύχει, όπως έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, είναι η ανάδειξη, παγκοσμίως, του brand της Ελληνικής Διατροφής. Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα, τα οποία πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Πρέπει να αποκτήσουν το branding της ελληνικής διατροφής. Έχουμε έναν πλούτο για να καταναλώσουμε οι ίδιοι αλλά και για τον καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής αλλά και ως ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, το οποίο οφείλουμε να συνδέσουμε με τον τουρισμό μας. Οι τουρίστες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε εμείς πρώτοι από όλους, στις οικογένειές μας, στα σχολεία μας, ότι πρέπει να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα, όχι από εθνικισμό, αλλά γιατί ποιοτικά είναι καλύτερα. Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, που έχω την τιμή να υπηρετώ, είναι ουσιαστικά ο κινητήριος μοχλός για να ξεκινήσει σε άλλο επίπεδο η ελληνική οικονομία. Αλλά πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτική μας για την υγεία. Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε αυτό το καινούργιο πλαίσιο, εσωτερικά και κατόπιν εξωτερικά, πιστεύω μέσα σε λίγα χρόνια θα κάνουμε θαύματα».

Ακόμη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη επεσήμανε την απουσία πολιτικής στο λάδι και τη συνέκρινε με την επιτυχημένη πολιτική στο κρασί. Εξέφρασε την αισιοδοξία του, ωστόσο, ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρχει πολιτική για το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό λάδι, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε το brand του ελληνικού λαδιού με το brand της νέας Ελλάδας που χτίζεται». Όπως συμπλήρωσε, πρέπει να βρούμε τους πρωταθλητές στα ελληνικά προϊόντα και να επενδύσουμε πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στην περιοδεία στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Λιβανός είπε ότι διαπίστωσε πως έχουν γίνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί την περιοχή μετά την καταστροφή και αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους. «Η ελπίδα, παρά τις καταστροφές, ζωγραφίζεται στα πρόσωπα όλων όσοι υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε κι άλλες. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το κράτος. Σε επίπεδο αποκατάστασης υποδομών και έργων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Η στήριξη και η επιχορήγηση των πληγέντων ήταν άμεση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Μέσω του ΕΛΓΑ, υπήρξε μία πρωτοφανής, γρήγορη διαδικασία. Οι πληγέντες πήραν το 100% της αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν σε λίγες εβδομάδες αφότου έγιναν, ενώ στο παρελθόν η αποκατάσταση ζημιών απαιτούσε τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Αυτό δίνει την αίσθηση στους κατοίκους ότι το κράτος ήταν εκεί και τους έχει αγκαλιάσει», τόνισε ο υπουργός.