«Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν έως και 130 “τρομοκράτες” στην Τουρκία» λέει ο Ερντογάν

«Έως και 130 “τρομοκράτες» πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν στην Τουρκία η Σουηδία και η Φινλανδία, προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει αναφέρει ότι η Σουηδία συγκεκριμένα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές αλλά και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Είπαμε “κοιτάξτε, αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες, δεν μπορούμε να το περάσουμε (σ.σ.: την έγκριση της ένταξης στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες το βράδυ, αναφερόμενος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρώτα από όλα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν αίτηση το 2022 για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο και τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως. Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.

Πάντως, σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.