Σουέζ: Το Ever Given πλέει και πάλι «ελεύθερο»

Το Ever Given, το θηριώδες πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο και τέθηκε υπό κράτηση από τότε, ξανάρχισε τελικά το ταξίδι του αφού ο ιδιοκτήτης και οι ασφαλιστές κατέληξαν σε συμφωνία για το ύψος της αποζημίωσης που απαίτησε η Αρχή της Διώρυγας (SCA).

Tο Ever Given που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, «κόλλησε» διαγώνια σε μια λωρίδα του καναλιού για έξι ημέρες, διαταράσσοντας το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

Η Αρχή της Διώρυγας ζήτησε αποζημίωση άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιχείρηση διάσωσης και άλλες ζημίες και απώλειες που υπέστη, αλλά στη συνέχεια αυτό το ποσό μειώθηκε σε 550 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αρχές του Σουέζ είχαν καταφέρει μέσω της δικαστικής οδού να κρατήσουν αγκυροβολημένο το πλοίο προκειμένου να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με τους ασφαλιστές του πλοίου και την ιαπωνική ιδιοκτήτρια Shoei Kisen.

Μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε μια άγνωστη διευθέτηση μεταξύ των δύο μερών και η SCA ανακοίνωσε ότι το πλοίο θα μπορέσει να αναχωρήσει σήμερα Τετάρτη.

Μάλιστα οργανώθηκε και… τελετή αναχώρησης του πλοίου το οποίο είναι φορτωμένο με περίπου 18.300 εμπορευματοκιβώτια.

Πηγές της Διώρυγας ανέφεραν ότι το Ever Given συνοδεύτηκε από δύο ρυμουλκά και καθοδηγήθηκε από δύο έμπειρους καπετάνιους.