Σοβαρό πλήγμα για το πρεστίζ και την διεθνή εικόνα της Ελλάδας

Πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας

  • Σοβαρό πλήγμα για το πρεστίζ και την εικόνα της Ελλάδας αποτελεί αυτό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες και αφορά την αναβολή της τελετής παράδοσης, εντός του Μαρτίου, της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος από τη Γερμανία στη χώρα μας.

ΒΗΜΑτοδότης

Σοβαρό πλήγμα για το πρεστίζ και την εικόνα της Ελλάδας αποτελεί αυτό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες και αφορά την αναβολή της τελετής παράδοσης, εντός του Μαρτίου, της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Day – IHRA) από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Ο λόγος για την αναβολή, τον οποίο περιγράφει αναλυτικά σε επιστολή της, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, η γενική γραμματέας της IHRA Κάθριν Μέγερ (που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος»), οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταβάλει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στον οργανισμό για το έτος 2020. Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημοσίως μιλήσει για την ανάγκη να μην ξεχάσει ποτέ ο κόσμος το Ολοκαύτωμα, αλλά, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν τις στενές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, η εξέλιξη αυτή εκπλήσσει δυσάρεστα και προκάλεσε και την αντίδραση της πρεσβείας του Ισραήλ.

  • Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε έξαλλος, ιδιαίτερα από την αδράνεια του Σ. Λιαντή-Λιανού, πρώην επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην IHRA και πρώην γενικού γραμματέα Εκκλησιαστικών Υποθέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εξωτερικών.
  • Ο κ. Δένδιας υποχρεώθηκε να τον αλλάξει, τοποθετώντας στη θέση του τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη (με προϋπηρεσία στις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του υπουργείου). Κομβική στην προσπάθεια διόρθωσης του προβλήματος υπήρξε η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως προσωπικά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λιαντής-Λιανός, ο οποίος είχε επιμείνει να αναλάβει η Ελλάδα την εκ περιτροπής (ανά εξάμηνο) προεδρία της IHRA, παρά τα υπέρογκα έξοδα που αυτή συνεπάγεται, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμείνει στη θέση του κατόπιν παράκλησης του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Λεόν Σαλτιέλ καθώς και παρέμβασης του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και γνωστού για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα Χρήστου Αραμπατζή.

******