Σοφία Ζαχαράκη: Το panic button έχει χορηγηθεί σε συνολικά 2.124 γυναίκες, 349 έκαναν χρήση

Για έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας έκανε λόγο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, επικαλούμενη τα στοιχεία που δείχνουν ότι 2.124 γυναίκες εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button ενώ έως και τις 31 Μαΐου, 349 τη χρησιμοποίησαν για να ενημερώσουν την Αστυνομία ότι διέτρεχαν κίνδυνο. Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός κάλεσε τις γυναίκες να γνωρίζουν: «Οτιδήποτε να συμβεί κάποιος είναι εδώ και τις κρατάει από το χέρι με την παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα».

Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τις φορές που έχει ενεργοποιηθεί το panic button «έχει υπάρξει αποτροπή του χειρότερου». Η εφαρμογή μπορεί να χορηγηθεί στις γυναίκες που ζητούν βοήθεια και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε γυναίκα και να έχει δωρεάν νομική συνδρομή, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, χωρίς να χρειαστεί να πάει σε πρώτη φάση στην Αστυνομία.

«Ως υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κάνουμε πολλή δουλειά και στο επίπεδο της κοινότητας, με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα, με τη γραμμή 15900 όπου μπορεί να πάρει τις πρώτες κατευθύνσεις και συμβουλές, ,ε τους 20 ξενώνες που μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους όπου λαμβάνουν και εργασιακή συμβουλευτική, με τα safe houses στις περιπτώσεις άμεσης απομάκρυνσης από το σπίτι και βραχύβιας παραμονής» τόνισε ακόμη η Σοφία Ζαχαράκη.

Επιπλέον το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως σημείωσε η υπουργός, διασφαλίζει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες, στέγη πληρώνοντας για μια διετία το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτιού. Και στην περίπτωση που δεν έχουν εργασία, φροντίζει σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ την εύρεση εργασίας και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους.

Το α’ τρίμηνο του 2024 κάλεσαν 1.359 γυναίκες στο 15900

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε η υπουργός, στη γραμμή 15900 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάλεσαν 1.359 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να λάβουν την πρώτη βοήθεια σε επίπεδο συμβουλής και κατεύθυνσης. Απαντώντας σχετικά με το προφίλ των δραστών και αν υπάρχουν στοιχεία, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε: «Στα δημογραφικά στοιχεία της οικογενειακής βίας δεν υπάρχει διάκριση. Μπορεί να έχεις ένα νέο παιδί που έχει μεγαλώσει με άλλες προσλαμβάνουσες και να δείξει τέτοια βιαιότητα σε σύντροφο αλλά έχουμε δεχθεί και τηλεφώνημα από γυναίκα 84 ετών».

Τέλος, η υπουργός προανήγγειλε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος συμβουλευτικής για γονείς και παιδιά σε επίπεδο δήμων.