Σοφία Ζαχαράκη: «Δημιουργείται πλατφόρμα γονεϊκού ελέγχου του διαδικτύου για τα παιδιά κάτω των 15 ετών»

Στη δημιουργία πλατφόρμας προκειμένου να είναι δυνατός ο γονεϊκός έλεγχος χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποτροπή των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση τους για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο: τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και παράλληλα απομονώνονται από την πραγματική ζωή. Υπάρχει ο κίνδυνος για κατάθλιψη και ψηφιακή απομόνωση. Θεωρούν ότι έχουν φίλο, δημιουργούν έναν πλασματικό ψηφιακό κόσμο και δεν ζουν τον “έξω κόσμο”» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη και συνέχισε: «Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα με απόφαση του πρωθυπουργού στα σχολεία για τα κινητά. Έχουμε θέσει ως στόχο την προστασία των παιδιών από τη δύσκολη ψηφιακή πραγματικότητα και προχωράμε στην εφαρμογή μιας πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο… Θα δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου στους γονείς καθώς θα μπορούν με λέξεις-κλειδιά να απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων σελίδων αλλά και να ελέγχουν με ποιον συνομιλεί το παιδί στο διαδίκτυο».

Σχετικά με τις προτάσεις, για καθολική απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση: «Εάν απαγορεύσουμε τη χρήση και τα social media γενικότερα υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συνομιλούν. Υπάρχουν τα λεγόμενα “dark rooms” που ούτε εμείς τα γνωρίζουμε».

«Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε στην απαγόρευση, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την ηλικία κάτω των 15 ετών έχουν σκοπό να αυστηροποιήσουν τα μέτρα» επεσήμανε η κυρία Ζαχαράκη και κατέληξε σχετικά με τη στάση των γονέων απέναντι σε μια καθολική απαγόρευση: «Οι γονείς εμφανίζονται αμφίθυμοι και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όμως δεν επιθυμούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους και από την κοινωνικοποίηση που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας».