Σλοβενία: Δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Δάνεια με εγγύηση του σλοβενικού Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο τόνωσης της σλοβενικής οικονομίας, ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα εγγυάται έως και το 80% του ύψους των δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έως το 70% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας Ματέι Λάχοβνικ, δήλωσε ότι το δεύτερο πακέτο στοχεύει στη ταχεία διάθεση ρευστότητας στη σλοβενική οικονομία. Όσον αφορά, δε, τις προσαρμογές του πρώτου πακέτου βοήθειας, είπε ότι «οι επιδοτήσεις για τους μισθούς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους σε προσωρινή απόλυση θα ισχύουν για εταιρείες των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση του κορονοϊού».

Ο κ. Λάχοβνικ σημείωσε ακόμη ότι «οι πιθανοί δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος» και ότι πρόκειται «για κρατική ενίσχυση στην οικονομία που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί κάποια στιγμή στο μέλλον».

«Η βοήθεια προορίζεται για εταιρείες που έχουν βρεθεί σε προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, και δεν προορίζεται για εκείνες που είχαν προβλήματα πριν από την κρίση (του κορονοϊού)», τόνισε.

Η συμβουλευτική ειδική ομάδα συνιστά, επίσης, την επανέναρξη της παραγωγής και των υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό, τηρώντας παράλληλα τα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας.