Σκρέκας: Στο μέλλον τα δίκτυα φυσικού αερίου θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

«Τα δίκτυα φυσικού αερίου δεν κατασκευάζονται σήμερα μόνο και μόνο για να υποδέχονται και να μεταφέρουν τη διανομή φυσικού αερίου. Τα δίκτυα αυτά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες θα μεταφέρουν και θα διανέμουν ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Ήδη ετοιμάζουμε τον κανονισμό για την παραγωγή και τη χρήση βιομεθανίου στη χώρα μας. Τα δίκτυα αυτά, επίσης, θα μπορούν να μεταφέρουν πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και οι υδροηλεκτρικές μονάδες». Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτά τα δίκτυα δεν θα απαξιωθούν και δεν θα καταστούν άχρηστα, αλλά θα αξιοποιηθούν στο μέλλον όταν σταματήσει η μεταφορά φυσικού αερίου, με τη μεταφορά των ανανεώσιμων αερίων.

Επισήμανε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το βιομεθάνιο κατευθείαν και όχι να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς χάνεται ένα μέρος της ενέργειας, πολύ περισσότερο όταν αυτή μετά τη μετατρέπουμε σε θερμική, γιατί χάνεται άλλο ένα ποσοστό ενέργειας. «Γι’ αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε απευθείας το βιομεθάνιο για τη θέρμανση των σπιτιών ή τη βιομηχανία και τη βιομηχανία μας» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη η κατασκευή αυτών των δικτύων φυσκού αερίου γίνεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, από το ΕΣΠΑ, και είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν και να μη χαθούν, και οι υποδομές αυτές που έχουν ξεκινήσει να γίνονται πριν από την κρίση, να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.

Ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που έχουν μετατρέψει τους καυστήρες θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, ο υπουργός αναγνώρισε ότι μια εκ νέου μετατροπή είναι ανέφικτη καθώς δεν υπάρχουν οι παλαιές υποδομές, όπως των κάθετων σωληνώσεων ή των δεξαμενών. «Γι’ αυτό και ως κυβέρνηση επιδοτούμε οριζόντια την κατανάλωση φυσικού αερίου για όλα τα νοικοκυριά με 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ώστε να περιορίσουμε κατά 40% έως και 50% την τιμή του φυσικού αερίου που φτάνει στον καταναλωτή» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Σχετικά με τη διακοπή της τηλεθέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή σταμάτησε στις περιοχές που υπήρχε γιατί πλέον δεν έχουμε παραγωγή θερμού νερού, όπως υπήρχε τα προηγούμενα, χρόνια καθώς έχουν μειωθεί τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα δουλεύουν με γκάζι ως καύσιμο.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα επιδοτήσεων και κινήτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για κατασκευές φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναρωτήθηκε γιατί από τη στιγμή που υπάρχει μια κρίση με το φυσικό αέριο που το έχει κάνει πολύ ακριβό καύσιμο και σε κάθε περίπτωση είναι ένα μεταβατικό καύσιμο, συνεχίζεται η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου. Αντί να χαλάμε τόσα χρήματα για τη συνέχιση κατασκευής αυτών των δικτύων, αναρωτήθηκε ο βουλευτής, γιατί δεν δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους από αυτά τα κονδύλια και όχι να τα δίνουμε στους εργολάβους για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, που θα τα βρουν οι αρχαιολόγοι μετά από 500 χρόνια και θα μιλούν για τον πολιτισμό μας. «Είναι χρήματα που μπορεί να τα δώσουμε για άλλες μορφές ενέργειες όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσουμε μόνιμα και πραγματικά ένα πραγματικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Επίσης, ρώτησε γιατί στη Μεγαλόπολη χαλάστηκε το δίκτυο της τηλεθάρμανσης, για να πάμε στο φυσικό αέριο, που ήταν ένα μεταβατικό καύσιμο. «Και σήμερα έχετε σταματήσει ένα έργο δικτύου τηλεθέρμανσης 16 εκατ. ευρώ που ήταν από το ΕΣΠΑ, ενώ με τη δική σας απόφαση στη Μεγαλόπολη δεν επιτρέπεται καμία άλλη μορφή ενέργειας πλην του φυσικού αερίου».