Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για μπαχαλάκηδες και “λευκά κολάρα”

Στο «κόκκινο» ανέβηκε η ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού», με τον πρωθυπουργό να απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τα όσα νομοθετεί ευνοεί του μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια με τον πρωθυπουργό να απαντά με αιχμηρό τρόπο λέγοντας πως «Τα λευκά κολάρα μπορεί να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «τα λευκά κολάρα μπορεί να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα και διεμήνυσε ότι «ο νόμος θα εφαρμόζετε για όλους».

Τσίπρας: «Ευνοείτε τους μπαχαλάκηδες με κοστούμια»

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε.  Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ», είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό πως δεν είχε το θάρρος ούτε μία συγγνώμη να ζητήσει,  ούτε να αποπέμψει τον υπουργό του.

«Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προκαλεί «το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρετε τη χώρα μας».

Υπογράμμισε ακόμα πως «είμαι σίγουρος, ότι εάν την επομένη δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι και οι βρετανικοί Financial Times, πάλι δε θα ερχόσασταν.  Το δημοσίευμα σας χάλασε το σχεδιασμό. Διότι εδώ καλά το είχατε καταφέρει να περάσει στα ψιλά το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα».

«Το πρόβλημα κ .Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς ότι γίνονται άνευ αντίδωρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος τεσσάρων χρόνων.  Και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας, επειδή δεν ήσασταν στην εξουσία. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα του κόμματός σας, την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός οφείλει «σήμερα, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας,  να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τρείς κραυγαλέες παρεμβάσεις εξηγώντας: «Ας ξεκινήσουμε με την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος. Εδώ κανονικά δε θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά.  Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.  Ότι υπάρχει κίνδυνος με τη παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόν των εγκλήματος από το Δημόσιο.  Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος.  Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε «ποιοι ευνοούνται από το νόμο αυτό και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του ενός δις. ευρώ» και πρόσθεσε πως «Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής που σας διοργάνωνε δείπνα προεκλογικά, παραδέχθηκε ότι με το νόμο σας θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του».

«Αλλά ο Φρουζής είναι το λιγότερο. Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς.  Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι :  Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας ;  Το κάνετε από άποψη ; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια ; Δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: «Τα λευκά κολάρα μπορεί να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε»

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε: «To 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στην 94η θέση της διεθνούς διαφάνειας. Το 2015 βρέθηκε στην 58η θέση για να ξανακυλήσει το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι πολύ υποκριτικό κ. Τσίπρα να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί «λευκών κολάρων» μας τους είπατε και «μπαχαλάκηδες». Εμείς δεν θέλουμε «ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων» ούτε και «μπαχαλάκηδες» στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζετε για όλους. Είτε είναι δυνατοί, είτε είναι αδύνατοι», συνέχισε.

«Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για “λευκά κολάρα”, μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετατρέψατε την δωροδοκία από βαρύ κακούργημα σε πλημμέλημα».

Αναφερόμενος στα όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση για τα τραπεζικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε παράβαση που διαπράττεται από στελέχη των τραπεζών ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες. (…) Η διάταξη να παρεμβαίνει εισαγγελέας, λειτούργησε σε βάρος των πολιτών, οδήγησε σε ακινησία – Τώρα μπορούν να το κάνουν οι διοικήσεις».

«Προβλέψαμε ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες, γιατί αυτό είναι το ανώτατο συνταγματικό όριο», σημείωσε έπειτα και πρόσθεσε πως «αυτό αποτελούσε σύσταση του ΟΟΣΑ».

Τσίπρας (δευτερολογία): «Εμείς είμαστε με το νόμο και την τάξη και στους μπαχαλάκηδες με τη μολότοφ αλλά και στους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος»

«Από ψεύτης έγινα αδιάβαστος. Κάτι είναι και αυτό. Από το να είναι κανείς ψεύτης και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση καλύτερα να είναι αδιάβαστος», σχολίασε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των ερωτήσεων που ο Αλέξης Τσίπρα απάντησε ως πρωθυπουργός, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Πράγματι υποβλήθηκαν 319 ερωτήσεις, αλλά ερωτήσεις από αρχηγούς κομμάτων υποβλήθηκαν μόνο 15 τα 4,5 χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός. Απάντησα στις 8. Πάνω από 60%. Και βεβαίως απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις που μου θέσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με  τη μόνη διαφορά ότι είχατε μία μονομανία. Τρεις φορές μου κάνατε ερώτηση για τα ζητήματα του νόμου και της τάξης. Μόνο που απ’ ό,τι βλέπω σήμερα έχετε άλλα μέτρα και σταθμά για το νόμο και την τάξη. Διότι εμείς είμαστε με το νόμο και την τάξη και στους μπαχαλάκηδες με τη μολότοφ αλλά και στους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος που εσείς αθωώνετε».

Μητσοτάκης (δευτερολογία): «Προτιμώ να μετατρέψω τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο»

«Αν εσείς θέλετε να  μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες εγώ προτιμώ να μετατρέψω τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

«Δεν μπορώ να σας υποδείξω πως θα ασκείτε τα καθήκοντα σας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να διαπιστώνετε ότι ένα μεγάλο μέρος που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές συμφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.