Σκληρή επίθεση Πριγκόζιν κατά Μόσχας – Εγκαταλείπει το Μπαχμούτ η Wagner

Την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, προσθέτοντας ότι θα παραδώσουν τις θέσεις τους στις δυνάμεις των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών και της διοίκησης της Wagner ότι στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τις θέσεις στο Μπαχμούτ σε μονάδες του [ρωσικού] υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε τους εναπομείναντες μαχητές της Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας ώστε να μετρήσουμε τις πληγές μας. Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ καθώς, δεδομένης της έλλειψης πυρομαχικών, θα ήταν ειδάλλως καταδικασμένοι να πεθάνουν άσκοπα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι η Wagner έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει το Μπαχμούτ από πέρυσι το καλοκαίρι, στην πιο μακροχρόνια και αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, ο Πριγκόζιν στέκεται μπροστά στα άψυχα σώματα μαχητών της Wagner, για τους θανάτους των οποίων κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, δείχνοντας εξοργισμένος.

Το ξέσπασμα του Πριγκόζιν αποτελεί κλιμάκωση στη διαμάχη του με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, τους οποίους έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι σκόπιμα δεν παρέχουν πυρομαχικά στις δυνάμεις του.

Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε να στέκεται δίπλα σε δεκάδες πτώματα, τα οποία είπε ότι ανήκουν σε μαχητές της Wagner. Η υπηρεσία Τύπου του δεν άφησε να ακουστούν οι προσβλητικές λέξεις που χρησιμοποιεί ο ίδιος στο βίντεο. «Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα ***** πολεμοφόδια;» φωνάζει ο Πριγκόζιν στην κάμερα.

«Οι υπεύθυνοι θα πάνε στην κόλαση» φώναξε ο Πριγκόζιν και ανέφερε ότι οι απώλειες της Wagner θα ήταν πέντε φορές μικρότερες, εάν είχε επαρκή εφόδια. «Αυτά είναι παιδιά της Wagner που πέθαναν σήμερα. Το αίμα τους είναι ακόμα νωπό» δήλωσε ο Πριγκόζιν, δείχνοντας τα πτώματα γύρω του: «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε εσείς να στρογγυλοκάθεστε στα γραφεία σας».

Ο Πριγκόζιν, του οποίου η οργάνωση Wagner αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη ρωσική επίθεση που διαρκεί μήνες στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, άρχισε πέρυσι μια δημόσια διαμάχη με τους επικεφαλής της άμυνας, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και ότι σκοπίμως δεν προμηθεύουν πυρομαχικά στη Wagner λόγω προσωπικής έχθρας με τον ίδιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πριγκόζιν απείχε από δημόσιες επιθέσεις σε βάρος του Σοϊγκού, παρόλο που συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι εσκεμμένες ελλείψεις πυρομαχικών έχουν αυξήσει τις απώλειες της Wagner.