Σκέψεις για νέα ρύθμιση χρεών του κορωνοϊού σε πάνω από 48 δόσεις

Μια συνολική ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία όταν τελειώσει η πανδημία θα βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και με την πορεία της οικονομίας.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει περισσότερες από τις 24 άτοκες και 48 χαμηλότοκες δόσεις που προβλέπεται σήμερα για τα χρέη της πρώτης καραντίνας που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι τα χρέη από τα μέτρα στήριξης και τις οφειλές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 ήδη φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν από το 2022 και μετά.

Από το ποσό αυτό τα 2 δις ευρώ περίπου προκύπτουν από αναβολές πληρωμών φόρων/εισφορών και επιπλέον 4-5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Επιστρεπτέας που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2022.

Ανά έτος προκύπτει ένα ποσό εξόφλησης της τάξης του 1,5 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα στήριξης. Δηλαδή, αναλογούν, όπως επισημάνθηκε, κατά μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα ανά επιχείρηση.

Οι αντικειμενικές αξίες

Εντός του καλοκαιριού αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις οι νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, αφορά περιοχές που ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.