Σήμερα οι εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε συνάντηση στις 09.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στις 11.00 θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στις 13.00 ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας. Τέλος, στις 19.00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η ατζέντα της συνόδου

Η 9η Τριμερής Σύνοδος αναμένεται να σηματοδοτήσει την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο κ. Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό αυτόν της ενέργειας, όπως έδειξε το διμερές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη εν όψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.