Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Τι θα συζητηθεί

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών για την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιωθούν η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση η προοπτική συνέχειας και συνέπειας στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επανεκλογή τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντησή τους, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.

Απάντηση Γεραπετρίτη στις δηλώσεις Ερντογάν

Σε όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι (σ.σ.: με την κυπριακή κυβέρνηση) όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε» τόνισε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καθώς και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.