Σημαντική βελτίωση του τραπεζικού συστήματος διαπιστώνουν Σταϊκούρας και Ένρια – Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια, αναγνώρισαν στη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Andrea Enria.

Επισήμαναν και οι δύο ότι πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα όλων των εμπλεκομένων μερών. Ο κ. Σταικούρας μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών – τα οποία, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής», διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων –, στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα οι τράπεζες, με πρωτοβουλίες τους, να αποφύγουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού, διεθνώς, πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για τη στενή και δημιουργική συνεργασία, η οποία στήριξε τη σημαντική βελτίωση της ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.