Σημάδια μιας αγοράς που ξυπνά από το λήθαργο…(16 Ιανουαρίου 2020)

Σημάδια μιας αγοράς που ξυπνά από το λήθαργο

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, φίλος καλός, παλιά καραβάνα στο χώρο, μου “σφύριξε” τη ΜΑΣΟΠ.

– ΜΑΣΟΠ, μου είπε. Να την προσέχεις.

– Δηλαδή, τί θα γίνει; ρώτησα σαν αδαής.

– Μην το ψάχνεις. Απλά πάρε να ‘χεις.

ΜΑΣΟΠ είναι ο χρηματιστηριακός κωδικός της μετοχής της εταιρίας Mediterra που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά, θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εδρεύει στη Χίο και η οποία παρασκευάζει και εμπορεύεται προϊόντα μαστίχας, περισσότερο γνωστή από τα Mastiha Shops που λειτουργεί στη Χίο και στην Αθήνα. Η μόνη σχέση που είχα μέχρι σήμερα με την εταιρία ήταν μερικά παραδοσιακά προϊόντα που, πριν από χρόνια, αγόρασα από το κατάστημά της στο αεροδρόμιο, βιαστικά, σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό.

Είχα ξεχάσει το περιστατικό και την προτροπή του φίλου, όταν γύρω στα Χριστούγεννα είδα τον κωδικό της μετοχής (ΜΑΣΟΠ) να παίζει στο χρηματιστηριακό ticker της οθόνης μου, με την ένδειξη ότι ανεβαίνει 7,0%. Θυμήθηκα τον φίλο μου. Τον ξαναθυμήθηκα την επόμενη όταν είδα τη μετοχή να ανεβαίνει 12,0%. Ομολογουμένως μου κίνησε την περίεργεια. Παράλληλα μου θύμισε τα “παλιά χρόνια, στη δεκαετία του 1990 και του 2000, όταν όλος ο κόσμος “σφύριζε” και όλες οι μετοχές ανέβαιναν. “Ωραίες  στιγμές”, σκέφτηκα. Με άσχημη κατάληξη όμως…

Από περιέργεια έψαξα να δω την κίνηση της μετοχής. Δείτε την και εσείς (εδώ). Ομολογώ ότι με εξέπληξε. Στο έτος 2017, η μετοχή έκανε πράξεις μόνον σε 22 συνεδριάσεις. Στο 2018, έκανε πράξεις σε 4 συνεδριάσεις (διακινήθηκαν περίπου 3.000 μετοχές, όλο το έτος). Στο 2019, μέχρι την ημέρα που μου τη “σφύριξαν”, είχε κάνει πράξη μόνον σε 19 συνεδριάσεις. Και όμως, μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, από τα €0,81, πήγε στο €1,79. Άνοδος 121%!

Η περιέργειά μου κεντρίστηκε ακόμη περισσότερο. Μπήκα στο site της εταιρίας να δω τους ισολογισμούς της. Συμμαζεμένη εταιρία, χωρίς να χρωστάει πολλά, αλλά δε δείχνει να έχει πετύχει κάτι σπουδαίο. Από την περίοδο που μπήκε στο Χρηματιστήριο, ο κύκλος εργασιών της κυμαίνεται από τα 7,5 έως τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Όταν πετυχαίνει κέρδη (επειδή έχει και ζημιογόνες χρήσεις), αυτά κυμαίνονται μεταξύ 100 και 250 χιλιάδων. Ανοίγει και κλείνει μαγαζιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξακολουθεί να έχει συσσωρευμένες ζημιές στον ισολογισμό, ενώ η λέξη “μέρισμα” δείχνει να έχει ξεχαστεί από το έτος 2009.

Τί στο καλό μου “σφύριξε” ο κολλητός μου; Μια εταιρία που έχει Ρ/Ε 62, εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν καταφέρνει να επεκτείνει το δίκτυό της και η μετοχή της κάνει πράξη μία στο τόσο; Και, αν αγόραζα μετοχές, πώς θα τις πουλούσα όταν θα αποφάσιζα να τις ξεφορτωθώ για να μπω στο επόμενο “σφύριγμα”;  Όχι, ο φίλος ήταν πραγματικός φίλος! Μου “σφύριξε” ένα “παιχνίδι”. Σαν και αυτά που έχουν αρχίσει να ξαναστήνονται, μετά από χρόνια. Δείγμα του ότι οι τζογαδόροι βγαίνουν από το καβούκι τους και ξαναζωντανεύουν την αγορά. Άλλωστε αυτά “σφυρίζονται” σε φίλους, και αυτοί τα “σφυρίζουν” σε άλλους φίλους.

Τέτοια παιχνίδια θα δούμε πολλά στο μέλλον. Σε μετοχές ξεχασμένες ή ακόμη και πεθαμένες. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγορών, σε όλο το κόσμο, όταν αυτές ανεβαίνουν. Παίζουν και αυτά το ρόλο τους στον μικρόκοσμο του Χρηματιστηρίου και ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε όσους συμμετέχουν. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως έχουν άσχημη κατάληξη. Και αυτοί που συμμετέχουν, είτε δεν κερδίζουν, είτε δεν κερδίζουν όσα θα μπορούσαν να κερδίσουν. Απέχουμε πολύ ακόμη από το να μείνει σε κάποιους ο “μουτζούρης” στο χέρι. Όμως, να είστε βέβαιοι. Στο τέλος σε κάποιους θα μείνει. Ας το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όσοι συμμετέχουν, άσχετα αν πιστεύουν ότι αποκλείεται να μείνει σ’ αυτούς.

Γιάννης Σιάτρας

Σημάδια μιας αγοράς που ξυπνά από το λήθαργο