Σιγή ιχθύος… οι οίκοι αξιολόγησης ενόψει της ανακοίνωσης την Παρασκευή από την Standard & Poor’s

epa03028011 A sign displays the name of Standard & Poor's financial rating services in its offices in Paris, France, 08 December 2011. On 05 December, Standard & Poor's placed the EU AAA credit rating on credit watch, warning it may downgrade the euro-zone countries if a solution Europe's debt crisis during was not agreed on. EPA/IAN LANGSDON

Σιγή ιχθύος… οι οίκοι αξιολόγησης

Την Παρασκευή 23 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση από τη Standard & Poor’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος. Η τελευταία αξιολόγηση από τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης έλαβε χώρα την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, όπου διατήρησε τόσο τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση (BB- / B, τρεις βαθμίδες πίσω από την επενδυτική) όσο και τις προοπτικές (σταθερές) της χώρας.

  • Ο οίκος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση είχε ουσιαστικά δημοσιονομικά αποθέματα εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που στήριζαν την κρατική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναμενόταν να ενισχυθούν περαιτέρω με τη συμφωνία “Ε.Ε. επόμενης γενιάς” του Ιουλίου 2020.

Ταυτόχρονα, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν ότι οι σημαντικοί οικονομικοί πόροι της Ελλάδας μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα που απορρέουν από τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα σενάρια αναβάθμισης/υποβάθμισης της χώρας αναλύονται ως εξής:

Ανοδικό σενάριο: Πιθανή βελτίωση της αξιολόγησης αλλά και των προοπτικών της χώρας προβλέπεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

  • Παράλληλα, ο οίκος είχε τονίσει ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής πολιτικής προσανατολισμένης στην οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων διαρθρωτικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, όπως, π.χ., η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο τραπεζικό σύστημα, θα μπορούσε να συνδράμει στη βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας. Αυτό το κρατάμε για τη συνέχεια…

Καθοδικό σενάριο: Ο οίκος Standard & Poor’s θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας εάν η οικονομική ανάπτυξη εμφανιστεί σημαντικά ασθενέστερη από την αναμενόμενη, συρρικνώνοντας τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης και οδηγώντας σε σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.

  • Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται, με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα υποβάθμισης της χώρας, τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης όσο και προοπτικών.

Οίκοι αξιολόγησης

Με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης αξιολόγησης, δεν διαφαίνεται να έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικά ώστε να δικαιολογεί μεταβολή στη βαθμίδα της χώρας. Στη συνέχεια, και ειδικότερα στις 21 Μαΐου, θα ανακοινώσει η Moody’s τις αποφάσεις της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΡΙΓΓΑΣ

 Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”