Σιγανό ποταμάκι θυμίζει το ταμπλό μας

Αργά και σταθερά, απορροφάται κάθε ίχνος προσφοράς. Κάποια στιγμή, θα τελειώσει και αυτή

Άριστη συμπεριφορά παρατηρήθηκε και σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Μολονότι δεν υπήρξαν εξάρσεις, μολαταύτα η υψηλή (για άλλη μια φορά) συναλλακτική δραστηριότητα αποδεικνύει ότι οι τοποθετήσεις εντατικοποιήθηκαν.

Η αγοραστική διάθεση ήταν εμφανής στα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ οι προσεκτικές κινήσεις επιδεικνύουν και τον μεστό χαρακτήρα των εμπλεκομένων, που απλά δεν βιάζονται.

Ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει πίσω του την αντίσταση των 1260 μονάδων για την οποία έγινε λόγος, ώστε να εμφανίζεται η πρώτη στήριξη εν είδει επιβεβαίωσης στην περιοχή των 1240 και στόχος οι 1330.

Θεωρούμε ότι οι τραπεζικές μετοχές θα πρωτοστατήσουν, δεδομένων των συνθηκών που έχουμε αναλύσει όλο αυτό το διάστημα. Ο ΔΤΡ έχει δείξει τη δυναμική του, ενώ έχει «τρέξει» μπροστά από το αντίστοιχο επίπεδο αντίστασης των 1020, με στόχο να ξαναδεί τα υπερπολυετή υψηλά του στη ζώνη των 1110.

Η ειδησεογραφία έχει (μέχρι στιγμής) μόνο θετικά νέα, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν est. ΑΕΠ τριμήνου στο 5,2%, ανώτερο της πρόβλεψης για 5% και ισχυρότερο του προηγούμενου 2,1%. Kαι φυσικά, η Wall Street το γιόρτασε με τον S&P500 να βλέπει τα υψηλά 52 εβδομάδων στα μάτια. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αγορές στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς να βλέπει νέα χαμηλά μήνα στο 4,3%.

Oι Γερμανοί είδαν πληθωρισμό μειωμένο στο 3,2% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα και ανώτερο των προβλέψεων στο 3,5%.

Εκτός αυτού, όπως ειπαμε και χθες, έρχονται τα στοιχεία πληθωρισμού (flash) της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι ο εναρμονισμένος HICP σταθμίζεται 21% από τρόφιμα-ποτά-καπνά, 11% από ενέργεια, και 42% από υπηρεσίες, προφανώς μεσοσταθμικά στα μέλη. Αναμένεται με καλές πιθανότητες και πάλι μειωμένος στο 2,7% (από 2,9%, 4,3%, 5,3% κ.ο.κ).

Το κλίμα διεθνώς έχει βελτιωθεί, καθώς ο πληθωρισμός σε όλες τις μεγάλες οικονομίες έχει υποχωρήσει σημαντικά, και τις κεντρικές τράπεζες να αναμένεται να αρχίσουν να συζητούν εκ νέου τις νομισματικές πολιτικές.

Εξάλλου, και οι μετοχικές αγορές επιδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον S&P500 να απέχει μόλις 1,2% από τα υψηλά του καλοκαιριού και περίπου 6% από τα ιστορικά υψηλά.

Με άλλα λόγια, αν οι αγορές προεξοφλούσαν συνέχιση της επιθετικής επιτοκιακής πολιτικής, άρα και αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού, δεν θα μιλούσαμε σε τέτοιες βάσεις.

Οι αγορές ομολόγων, επίσης, λειτούργησαν υποστηρικτικά με μια πρώτη ισχυρή απομείωση των αποδόσεων στη λήξη των σημαντικών 10ετών σειρών.

Στη χώρα μας, το spread υποχωρεί μέρα με τη μέρα, έχοντας κοντέψει τη ζώνη υπερπολυετών χαμηλών, τρέχοντα επίπεδα οι 123 μ.β. Κι έτσι, έχει ανακτηθεί εκτός από την επενδυτική βαθμίδα και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επίκειται ανοδική συνέχιση στο ταμπλό.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.