Σφραγίζουν» τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Trucks leaving Larne Port, in Belfast, Northern Ireland, Wednesday, Feb. 3, 2021. Senior politicians from Britain, Northern Ireland and the European Union were meeting Wednesday in a bid to defuse post-Brexit trade tensions that have shaken Northern Ireland’s delicate political balance. Northern Ireland authorities halted veterinary checks and withdrew border staff this week from Belfast and Larne ports after threatening graffiti appeared referring to port workers as targets, and staff reported seeing people writing down vehicle license plate numbers. (Brian Lawless/PA via AP)

ανταπόκριση από το Λονδίνο για την ΕΡΤ: Ευδοξία Λυμπέρη


Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά σε ενίσχυση των συνόρων του για τα νέα στελέχη του κορονοϊού με νέα αυστηρότερα μέτρα. Τα τρία χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι καραντίνα σε ξενοδοχεία, πολλαπλά τεστ και επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην Αγγλία αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπόλοιπες εθνότητες που θα ανακοινώσουν με τη σειρά τους τα νέα μέτρα.

Η καραντίνα γίνεται υποχρεωτική για όλους τους Βρετανούς υπήκοους εισερχόμενους ταξιδιώτες στην Αγγλία από τις 33 χώρες στην κόκκινη λίστα. Αεροδρόμια Λιμάνια και σιδηροδρομικοί σταθμοί σφραγίζουν την ελεύθερη είσοδο.

Όλοι οι επιβάτες υπήκοοι ΗΒ που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεούνται εκτός του τεστ 72 ώρες πριν κάνουν το ταξίδι, να κάνουν επιπλέον τεστ για κορονοϊό την δεύτερη ημέρα και την όγδοη ημέρα της απομόνωσής τους αφού έχουν έρθει.

Πριν έρθουν θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδική πλατφόρμα και να πληρώνουν 1750 λίρες για τα έξοδα του ξενοδοχείου την διατροφή και τα τεστ. Η πλατφόρμα θα μπει σε λειτουργία την Πέμπτη και τα μέτρα θα ισχύουν από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι αφίξεις ξένων υπηκόων από χώρες της κόκκινης λίστας απαγορεύονται. Οι αφίξεις ξέρω υπηκόων από άλλες χώρες εκτός της κόκκινης λίστας υποχρεούνται σε καραντίνα στο σπίτι που θα δηλώσουν και τα μέτρα για τεστ ισχύουν κατά τον ίδιο τρόπο.

Τα πρόστιμα ξεκινάνε από 1,000 λίρες και όποιον δεν κάνει το πρώτο τεστ της 2ης μέρας, 2,000 λίρες για την παράλειψη του 2ου τεστ την 8η μέρα, 5,000-10,000 για την παραβίαση της καραντίνας και φυλάκιση έως 10 έτη για όποιον αποκρύψει την χώρα από την οποία ταξιδεύει εάν αυτή είναι μία από τις 33 χώρες στην κόκκινη λίστα του κορονοϊού.