Σφοδρό πλήγμα στα έσοδα των Γάλλων εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών

Σφοδρό πλήγμα στα έσοδα των Γάλλων εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών επέφεραν το 2020 οι αμερικανικοί δασμοί και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια σε πολλές χώρες.

Οι απώλειες φτάνουν το 13,9%, όπως ανακοίνωσε ο φορέας του κλάδου FEVS, καθώς οι πωλήσεις οίνου και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό –ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροπορική βιομηχανία- μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ στα 12,1 δισεκ. ευρώ.

«Αναμένουμε η δραστηριότητα να κινηθεί ανοδικά (το 2021)», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FEVS Αντουάν Λετσιά, σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχει κάποιος φως στο τέλος του τούνελ με την εμβολιαστική εκστρατεία».Οι αποστολές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά στο εξωτερικό για τα γαλλικά κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών, κατέγραψαν βουτιά 18%, ή κατά 670 εκατ. ευρώ, στα 3,1 δισ. ευρώ το 2020.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 17χρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε αεροσκάφη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της ΕΕ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Η αμερικανική αγορά παραμένει το σύμβολο μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από εμπορικές εντάσεις και την επιδημία της COVID-19», ανέφερε η FEVS. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση στη διαμάχη.Το 2021, οι εξαγωγές μη αφρώδους οίνου από τη Γαλλία –εξαιρουμένων οινοπνευματωδών ποτών όπως το κονιάκ– στις ΗΠΑ πιθανόν να μειωθούν στο 1,1 δισεκ. ευρώ, προέβλεψε ο πρόεδρος της FEVS Σεζάν Ζιρόν.

Η παγκόσμια πανδημία έπληξε την κατανάλωση κατά την περσινή εορταστική περίοδο για το Κινεζικό Νέο Έτος και οδήγησε τις εξαγωγές στην Κίνα σε πτώση 15%. Οι πωλήσεις στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 31% και 6% αντίστοιχα, σύμφωνα με την FEVS.

Η αύξηση στην κατανάλωση κατ’ οίκον αντιστάθμισε μόνο εν μέρει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων σε αεροδρόμια, ανέφερε η ομοσπονδία.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές σαμπάνιας και κονιάκ, μακράν οι μεγαλύτερες εξαγωγές οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, έχασαν πάνω 20% σε πωλήσεις πέρσι.

Η FEVS ανέφερε ότι ελπίζει σε ένα καλύτερο 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασθενήσει η πανδημία, με κάποιες θετικές ενδείξεις σε ορισμένες χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2020.