Σερβία: Προθεσμία έως τις 8 Ιουνίου στους πολίτες να παραδώσουν παράνομο οπλισμό

Από σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου και έως τις 8 Ιουνίου όλοι οι πολίτες της Σερβίας θα μπορούν να παραδώσουν στην αστυνομία τον οπλισμό που κατέχουν παράνομα χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες. Η απόφαση που λήφθηκε από τη σερβική κυβέρνηση μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας αφορά όλα τα είδη πυροβόλων όπλων και πολεμικό υλικό, όπως χειροβομβίδες, νάρκες, φορητοί εκτοξευτές πυραύλων κ.ά., όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Καλώ τους πολίτες που κατέχουν παράνομο οπλισμό να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τον παραδώσουν, διότι μόλις παρέλθει η διορία που δόθηκε, οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρές» δήλωσε σε συνέντευξη στη δημόσια σερβική τηλεόραση ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι θα ληφθούν μέτρα και για τον έλεγχο των κατόχων αδειών οπλοκατοχής, όπως η διενέργεια, αιφνιδίως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψυχολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκατοχής, ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατ. πολίτες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Από σήμερα σε όλα τα σχολεία της Σερβίας έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας με την παρουσία δύο αστυνομικών με πλήρη οπλισμό στην είσοδο. Παράλληλα, γίνονται και περιπολίες πέριξ των σχολικών κτιρίων.

Το δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», όπου την περασμένη Τετάρτη ένας δεκατετράχρονος μαθητής σκότωσε οκτώ συμμαθητές του και τον σχολικό φύλακα, θα αρχίσει να λειτουργεί σε δύο ημέρες. Πολλοί γονείς παιδιών που φοιτούν σ’ αυτό το σχολείο ζητούν να ανακαινιστεί ο χώρος της τραγωδίας πριν αρχίσουν τα μαθήματα.