Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

Σεισμός τώρα σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν εντάσεως 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και εντοπίζεται 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ικαρίας και σημειώθηκε στις 15.40.

Το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά και αυτό με τη σειρά του τον σεισμό στα 4,3 Ρίχτερ, ενώ δίνει εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά του Καρλοβασίου.

Δυο μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό στη Σάμο

Σεισμός στα ανοιχτά της Σάμου, μεταξύ Σμύρνης και Σάμου, σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου.

Ο σεισμός, που έγινε γνωστός στην Ελλάδα και ως σεισμός της Σάμου, είχε αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου, ενώ το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας.

Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους, μετά από κατάρρευση τμήματος εγκαταλειμμένου κτιρίου, δύο έφηβοι, ο Άρης και η Κλαίρη που καταπλακώθηκαν από τα χαλάσματα.

Εκατοντάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε στις 30 Σεπτεμβρίου τη Σάμο, σύμφωνα με όσα δήλωνε στις αρχές Νοέμβρη ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα.

Σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι, ο σεισμός κατατάσσεται επίσημα στο επίπεδο VIII (8 με μέγιστο το 12), δηλαδή «καταστροφικός». Λίγα λεπτά αργότερα, συνεπεία του σεισμού προκλήθηκαν τσουνάμι, που έπληξαν τόσο τη Σάμο και παρακείμενα νησιά όσο και την περιοχή της Σμύρνης