Σε υψηλό ρεκόρ πολλών ετών έκλεισε το αργό την Τρίτη

  • Νέα υψηλά πολλών ετών για το αργό λόγω έλλειψης προσφοράς

Σε υψηλό ρεκόρ πολλών ετών έκλεισε το αργό την Τρίτη, καθώς έλαβε ώθηση από την διατάραξη που έχει επέλθει στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent, παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 86,40 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας κέρδη 0,5%. Αυτό ήταν το ισχυρότερο κλείσιμο από τον Οκτώβρη του 2018.

Από την άλλη, το αμερικανικό αργό τύπου WTI κέρδισε 1,1% και έκλεισε στα 84.65 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το καλύτερο κλείσιμο από τις 13 Οκτωβρίου του 2014.

Ο OPEC+, αποτελούμενος από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, αυξάνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάθε μήνα, αλλά “έκλεισε τα αφτιά” σε εκκλήσεις για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην άνοδο των τιμών.

Η Goldman Sachs είπε ότι το Brent είναι πιθανό να υπερβεί την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους, που έκανε λόγο για 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια.

Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε υψηλά πολλών ετών, οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να καταγράψουν τα ισχυρότερα κέρδη από την έναρξη της πανδημίας, εφόσον δεν έχουν συμφωνήσει σε πωλήσεις που συνδέονται με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ θα δείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.