Σε υψηλό δύο -και πλέον- εβδομάδων οι τιμές του πετρελαίου

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με το αμερικανικό αργό να “σκαρφαλώνει” στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο -και πλέον- εβδομάδων, μία ημέρα αφότου η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ σε εβδομαδιαία βάση.

Ειδικότερα, η EIA ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την ένατη εβδομαδιαία μείωση σε 10 εβδομάδες.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά 1,27 εκατ. βαρέλια, αφήνοντας τα αποθέματα στον κόμβο παράδοσης των προθεσμιακών συμβολαίων WTI στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2020, όπως τόνισε σε σημείωμά του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Επιπλέον, η κατεργασία του αργού μειώθηκε για τέταρτη σερί εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από τα 16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου, σημείωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

“Επομένως, είναι 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως κάτω από τον μέσο όρο των ετών 2015-19. Αυτό δεν δείχνει ισχυρή ζήτηση από τα διυλιστήρια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η EIA ανέφερε επίσης ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και προσδιόρισε την ποσότητα της βενζίνης κίνησης που παρέχεται σε 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, αύξηση της τάξης του 9,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου παραμένει, δεδομένης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε ο Dan Flynn, αναλυτής της The Price Futures Group. Ωστόσο, “η ζήτηση αυξάνεται ακόμη και με αυτά τα πρωτοσέλιδα, που πριν από έναν χρόνο θα είχαν προκαλέσει σοκ στην αγορά”, τόνισε ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,23 δολάρια ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 73,62 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 1,31 δολάρια ή σχεδόν 1,8% στα 76,05 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

WTI και Brent έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουλίου και κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.