Σε νέο lockdown από αύριο η Αττική – Τι θα ισχύει για σχολεία, εμπόριο, μετακινήσεις

Σε πολύ αυστηρότερο lockdown μπαίνει από αύριο και έως τις 28 Φεβρουαρίου η Αττική μετά τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης που προκάλεσε προβληματισμό και επιστήμονες και κυβέρνηση.

Ωστόσο, σήμερα θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης παρατηρείται επίσης επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ανησυχία επικρατεί όμως και για την Πάτρα, η οποία καταγράφει καθημερινά αυξημένα κρούσματα παρότι είναι ήδη σε lockdown.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χθες διάγγελμα ανακοινώνοντας το lockdown, ενώ τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν θα εξειδικεύσει στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά σε ανακοινώσεις θα προβούν και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός παραπέμπουν σε αυτά του περασμένου Μαρτίου, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία κάθε μορφής λιανεμπορίου, ενώ όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή, η οποία θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Αναλυτικότερα:

Σχολεία: Από την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού. Επίσης, θα τεθεί σε ισχύ εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Δραστηριότητες: Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, παιδικών χαρών και πάρκων ψυχαγωγίας

Μετακίνηση και SMS: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 21.00 τις καθημερινές και στις 18.00 τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι μετακινήσεις τις υπόλοιπες ώρες θα γίνονται μόνο με γραπτό μήνυμα στο 13033 και για συγκεκριμένους λόγους.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έξοδος για ατομική άσκηση (δηλαδή το SMS 6 στο 13033) θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας χωρίς τη χρήση οχήματος. Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Καταστήματα: Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20.00 τις καθημερινές και έως τις 17.00 τα Σαββατοκύριακα.

Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία, βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων, περίπτερα, επισκευές κινητών και pet shop. Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κουρεία.

Τηλεργασία: Αναφορικά με την τηλεργασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα και τήρησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν τηρείται σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Χώροι λατρείας: Οι λειτουργίες θα τελούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.