Σε νέα ιστορικά υψηλά η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα;

Η ευαισθησία της αγοράς αυτής στις συνθήκες της οικονομίας οδηγεί σε πολύτιμα συμπεράσματα. Και σε αυτήν τη συγκυρία, τα συμπεράσματα είναι αισιόδοξα.

O Δείκτης HGX (PHLX Housing Sector Index)  αποτυπώνει τη δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ.

Ενσωματώνει -πλην άλλων- την πορεία και των κολοσσών του κλάδου, όπως τη Vulcan Materials (VMC), Weyerhaeuser (WY), PennyMac Financial Services (PFSI), Armstrong World Industries (AWI) κ.α.

Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξέταση της πελώριας αγοράς ακίνητης περιουσίας. Σε συνδυασμό με τον SRRE δείκτη μετοχών Real Estate του S&P, μπορεί κανείς να δει ολόκληρη την εικόνα.

H επιθετικά ανοδική πορεία του δείκτη (+34% από τις αρχές του έτους) αποδεικνύει ότι πέραν της απευθείας ζήτησης για ακίνητα και επενδύσεις σε αυτά, η εκάστοτε επιτοκιακή πολιτική δημιουργεί ευκαιρίες.

Επεκτείνοντας τα ευρήματα στην Ευρώπη, εδώ και λίγους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες προσιδιάζουν εκείνες των ΗΠΑ ένα χρόνο πριν.

Ιδιαίτερα δε οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των επιτοκίων αναφοράς, προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για πιο «σταθερές» επενδύσεις (όπως τα ακίνητα), που είναι συνυφασμένες με ένα IRR (Internal Rate of Return) υψηλότερο από συμβατικά καταθετικά προγράμματα ή αποδόσεις κρατικών ομολόγων.

Και ιδιαίτερα στη χώρα μας, η συνδυασμένη αφήγηση του καθεστώτος ανερχόμενων επιτοκίων ΕΚΤ και της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης για ακίνητα, κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικούς προορισμούς, προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο μέσος επενδυτής, μην μπορώντας να εκτίθεται απευθείας στην αγορά ακινήτων, έχει στη φαρέτρα του τις μετοχές των ΑΕΕΑΠ, ή ακόμα και των κατασκευαστικών, εφόσον οι συνθήκες το δικαιολογούν.

Συνθήκες που στην παρούσα φάση είναι πολύ ευνοϊκές, κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό του ΧΑ.

Αφενός, οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ έχουν αποδώσει θετικά, συνυπολογίζοντας και τον πολύ βαρύ χαρακτήρα τους.

Ενδεικτικά, ο ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ είναι στα ιστορικά του υψηλά με +14,5% για το 2023, η ΛΑΜΨΑ απογειώθηκε με κέρδη 32% στο εξεταζόμενο διάστημα. Η ΛΑΜΔΑ συνεχίζει δυνατά γράφοντας ήδη +25%, κοντά της και τα ΑΣΤΑΚ με την ίδια απόδοση, ενώ και η ΠΡΕΜΙΑ βλέπει +28%.

Αφετέρου, στον κατασκευαστικό, τα πράγματα είναι σαφώς πιο επιθετικά.

Ενδεικτικά, ο νέος παίκτης που ακούει στο όνομα ΙΝΚΑΤ έχει δώσει ρέστα με +90% στη μετοχή, υπενθυμίζοντας στους παλαιότερους ότι είναι ένας εντελώς διαφορετικός τίτλος από αυτόν που θυμόμαστε (ή θέλουμε να ξεχάσουμε).

Ο ξεχασμένος ΑΒΑΚΑΣ αναδεικνύεται υπερπρωταθλητής με το +113% και όχι άδικα, καθώς δικαιολογεί το επενδυτικό ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους.

Τέλος, η ΔΟΜΙΚ, με την έλευση του Κούτρα (και την πρότερη προεξόφληση) χάρισε ήδη +83% στο 2023.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.