Σε λειτουργία το «αντι-Twitter» της Meta: Περίπου 5 εκατ. χρήστες στις πρώτες τέσσερις ώρες ύπαρξης του Threads

Σε λειτουργία τέθηκε χθες το «αντίπαλο δέος» του Twitter, το -«microblogging» , όπως χαρακτήρίζεται- Threads από την εταιρεία Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Εμπρός λοιπόν, καλωσήρθατε στο Threads» έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta στον λογαριασμό του στο Threads, ένα μήνυμα που συγκέντρωσε μέσα σε μερικά λεπτά χιλιάδες «likes», ενδεικτικό της επιτυχημένης έναρξης αυτού του νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα σε τέσσερις ώρες ύπαρξης, το Threads είχε φτάσει το όριο των πέντε εκατομμυρίων εγγραφών, σύμφωνα με ανάρτηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στον επίσημο λογαριασμό του.

«Η εφαρμογή γραπτών συζητήσεων του Instagram»: αυτή είναι η περιγραφή του Threads (κλωστές, νήματα στα αγγλικά) στο Apple Store.

«Ελπίζουμε ότι (το Threads) θα μπορέσει να είναι μια ανοιχτή και δεκτική πλατφόρμα για τις συζητήσεις» έγραψε ο επικεφαλής του Instagram Άνταμ Μοσέρι, προσθέτοντας: «Αν αυτό είναι που θέλετε κι εσείς, ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε καλοπροαίρετοι».

Ο Μοσέρι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αναβλήθηκε η ανάπτυξη του Threads στην Ευρώπη, εξηγώντας πως, αν η Meta ανέμενε την έγκριση των Βρυξελλών, η έναρξη της λειτουργίας του ιστότοπου θα έπρεπε να περιμένει πολλούς μήνες.

«Ανησυχούσα μήπως κλείσει το παράθυρό μας, επειδή η χρονική συγκυρία είναι σημαντική», εξήγησε μιλώντας στον εξειδικευμένο ιστότοπο Platformer.

Η νέα εφαρμογή φαίνεται να μοιάζει εμφανισιακά στο Twitter. Υπάρχουν ήδη σ’ αυτή πολυάριθμοι λογαριασμοί θεσμικών παικτών, όπως του Netflix ή του εξειδικευμένου ενημερωτικού ιστότοπου The Hollywood Reporter.

Η έναρξη της λειτουργίας του Threads έρχεται μόλις τέσσερις μήνες αφότου είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες φήμες για το σχέδιο αυτό και μόλις λίγες ημέρες έπειτα από μια νέα περιπέτεια του Twitter, από την οποία το εν λόγω δίκτυο βγήκε «εξασθενημένο». Το Σάββατο, ο κύριος μέτοχος του Twitter Ίλον Μασκ ανακοίνωσε τη θέσπιση, προσωρινά συμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ενός ορίου στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί κανείς να συμβουλευτεί ανά λογαριασμό και ανά ημέρα, κάτι που ενόχλησε τους χρήστες και τους διαφημιστές.

«Η χρονική συγκυρία είναι πολύ καλή για τη Meta» σχολίασε ο Τζόναθαν Τάπλιν, συγγραφέας δύο βιβλίων για τους γίγαντες της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων το «The End of Reality» (Το τέλος της πραγματικότητας), που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο. «Υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται με σχεδόν θρησκευτική εμμονή σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ίλον Μασκ». Για τον ίδιο, το Threads αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για το Twitter. Ο άμεσος αντίκτυπος της έναρξης της λειτουργίας του νέου μέσου κοινωνικής δικτύωσης μπορεί εντούτοις να είναι περιορισμένος, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Meta επέλεξε να περιμένει πριν προτείνει το Threads στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Meta θέλει να πάρει χρόνο για να αποσαφηνίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την εταιρεία και τα προϊόντα της ο νέος κανονισμός για τις ψηφιακές αγορές (DMA) που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σχέδιο.

Ο DMA έχει στόχο να επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες στις μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ, κυρίως στη Meta, ώστε να αποφεύγονται πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό.