Σε κλοιό απεργιακών κινητοποίησεων η Γαλλία – Μαζικές διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Φωτογραφία αρχείου

Άρχισαν σήμερα οι πρώτες κινητοποιήσεις που θέλουν να παραλύσουν την Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από την πιθανή έγκρισή της από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Η σημερινή -έκτη- ημέρα κινητοποιήσεων προβλέπεται ότι θα έχει μαζική συμμετοχή και θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση, που θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για ένα άδικο σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων, και καταδικάζεται μαζικά στις δημοσκοπήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να μην κωφεύει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η παράλυση της χώρας στους πλέον ευάλωτους Γάλλους.

Η πρώτη ενέργεια μεγάλων διαστάσεων της σημερινής ημέρας ήταν ο αποκλεισμός όλων των διυλιστηρίων της Γαλλίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT-Chimie, διαβεβαιώνοντας ότι τα διυλιστήρια των TotalEnergies, EssoExxonMobil και Petroineos βρίσκονται σε αποκλεισμό.

Ήδη από χθες τη νύχτα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τον οδικό άξονα της Ρεν στη δυτική Γαλλία.

Η έκτη ημέρα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο και τη διαχείριση των απορριμμάτων, και διαδηλώσεις που αναμένεται να χαρακτηριστούν από μαζική συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι κατέβασαν στους δρόμους 2,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα (1,27 εκατ. σύμφωνα με τις Αρχές).

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 1,1 έως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους σήμερα. Το συνδικάτο CGT καλεί σε 265 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, οι Γάλλοι παραμένουν στη μεγάλη πλειονότητά τους αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση, παρότι θεωρούν ότι εν τέλει να εφαρμοστεί.

Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF και οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας αναμένουν μεγάλες διαταράξεις στην κυκλοφορία σήμερα αλλά και αύριο. Στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% έως 30% τα προγράμματα πτήσεων για αυτές τις δύο ημέρες. Ο τομέας των οδικών μεταφορών συμμετέχει επίσης στις κινητοποιήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής. Στον τομέα της εκπαίδευσης, το συνδικάτο Snuipp-FSU της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει ότι το 60% των εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν στην απεργία και πολλές χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Κινητοποιήσεις αναμένονται σε είκοσι πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο γενικός γραμματέας της CGT Energie προβλέπει «μαύρη εβδομάδα» στον τομέα της ενέργειας, με μείωση της παραγωγής, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τρεις από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς που επιτρέπουν την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Γαλλία έχουν κλείσει για επτά ημέρες.

Τα συνδικάτα προβλέπουν επίσης και πιο ασυνήθιστες απεργιακές κινητοποιήσεις: κλειστά καταστήματα, ανοιχτοί σταθμοί διοδίων, αποκλεισμένοι κυκλικοί οδικοί κόμβοι, ματαίωση παραστάσεων, ενέργειες που θυμίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» την περίοδο 2018-2019.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η Γερουσία θα εγκρίνει την μεταρρύθμιση έως το βράδυ της Κυριακής και σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου.